Från Vimmerby till SHL: "Stor skillnad"

Vimmerby Hockeys förre passningskung har gjort sin första SHL-säsong med IK Oskarshamn. Nu ser Pontus Näsén fram emot en fortsättning i Sveriges högsta serie. "Det har verkligen varit utvecklande", säger backen.

Pontus Näsén var en av Vimmerby Hockeys bästa spelare säsongen 18/19. Nu har han gjort sitt första år på elitnivå.

Pontus Näsén var en av Vimmerby Hockeys bästa spelare säsongen 18/19. Nu har han gjort sitt första år på elitnivå.

Foto: Roelof Stroetinga

Ishockey2020-03-19 18:00

Efter 4 mål och 25 assist från sin backposition lämnade Pontus Näsén Vimmerby efter en säsong. Han skrev på för IK Oskarshamn, nykomlingen i SHL. 23-åringen gjorde 28 matcher för IKO. 

– Det har varit roligt med första proffsåret. Lärorikt och många bra erfarenheter. Jag fick ändå spela mer än jag trodde och har haft bra förtroende till och från, tycker Näsén. 

På slutet av säsongen lånades dalmasen Pontus ut till sin ungdomsklubb Mora IK. 

– Det var skönt att komma hem och spela lite. Jag fick mycket speltid i de matcher jag var där.

Hur var omställningen från Vimmerby i division 1 till IK Oskarshamn i SHL?

– Stor skillnad. Dels är det mycket skickligare spelare, dels är det mer uppstyrt spel. Alla är starkare och smartare. Jag tycker ändå att det gick ganska snabbt för mig att komma in i det någorlunda. På försäsongen gick det bra, sedan var det tufft de två första seriematcherna. Därefter släppte det, säger backen, som har utvecklats både på och vid sidan av isen.

– Det handlar om bland annat fysträning och professionalitet. Jag har lärt mig att tänka snabbare och att allt ska gå fortare i spelet.

Även det defensiva spelet har blivit bättre:

– Jag ska väl inte säga att det var bra, men jag var ändå helt okej i egen zon. Då får man säga att jag har utvecklat det lite. Men det finns mycket att lära fortfarande. 

Trots utlåningen till Mora ska Pontus Näsén spela SHL-hockey med IK Osharshamn även nästa säsong. Klubbens general manager Thomas Fröberg säger så här i en intervju med Barometern: 

– Han blir kvar hos oss, Martin Filander (nye tränaren) tror hårt på honom med rätt träning.

– Det känns skönt. Jag trivs bra i Oskarshamn. Det känns kul att få den responsen från tränaren, nu är det upp till bevis också, kommenterar Pontus Näsén.

Även de tidigare VH-spelarna Emil Wahlberg och Markus Modigs verkar bli kvar i IKO. Hampus Harlestam, som var utlånad till Almtuna den här säsongen, kommer däremot inte spela i Oskarshamn. Han har skrivit kontrakt med Uppsalaklubben. 

Vimmerby Hockey har många sympatisörer i högre divisioner. Flera tidigare VH-spelare följer fortfarande laget. Så även Pontus Näsén. 

– Jag har varit och kollat på tre, fyra matcher. Det är synd att allt tog slut mitt i playoff. VH hade som bäst form nu i playoff och kunde ha gått långt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!