Sylvegårds tankar om läget och framtiden

Det har gått fyra månader. I tisdags var det dags igen. Samma plats. Samma ämnesområde. Sporten tog ett längre snack med Vimmerbys hockeytränare Hampus Sylvegård. Och här ett budskap till ledningen: "Jag trivs otroligt bra och kan självklart tänka mig att stanna kvar".

Hampus Sylvegårds resa med Vimmerby Hockey fick en tuff start med nio raka förluster i grundserien. Nu har det vänt och VH toppar vårserien efter nio omgångar.

Hampus Sylvegårds resa med Vimmerby Hockey fick en tuff start med nio raka förluster i grundserien. Nu har det vänt och VH toppar vårserien efter nio omgångar.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2023-01-24 18:00

Förra gången vi träffades på fiket var det kanelbulletider. Inte denna gång. Inte denna dag. Sylvegård nöjde sig med en rak caffe latte. Själv adderade jag det med en hederlig ost- och skinkfralla. Toppen. 

Det är halvtid. Halvtid i vårsserien. Mycket har hänt sedan vi träffades just här i höstas. Då var det bara några dagar kvar till seriestarten i södra Hockeyettan. Nu har både Hampus Sylvegård och laget blivit varma i kläderna och vi befinner oss i ett helt annat skede av säsongen än vad vi gjorde då. 

Vi kan summera en framgångsrik första halva av den nya serien, där Vimmerby Hockey toppar tabellen, tre poäng före närmast jagande Huddinge och Eskilstuna Linden. Det är andra bullar det jämfört med grundserien när mycket gick emot. VH hade fasligt svårt att vinna matcher. Då. 

Hur upplevde du det. Var det en jobbig period?

– Det var många gånger extremt frustrerande och såklart jobbigt. Jag tyckte att vi spelade bra och stod för fina prestationer i väldigt många matcher, men på något vis hittade vi sätt att förlora på. Vi var ineffektiva och ibland blev individuella misstag kostsamma. Så visst, det var tungt när vi inte fick med oss resultaten, också med tanke på den historik som klubben har att nästan alltid nå Allettan. Jag tror att vi torskade nio matcher i rad där i början, men du kan kolla upp det för säkerhets skull. 

Sagt och gjort. VH vann premiären mot Tyringe, sedan följde just nio raka förluster. Sex av dem med uddamålet. 

– Klart att det inte var en start jag önskat, särskilt inte som Vimmerby är mitt första uppdrag som huvudtränare på seniornivå, säger Sylvegård. 

Laget var aldrig nära att nå Allettan. 

undefined
Sporten mötte Hampus Sylvegård över en kopp kaffe för fyra månader sedan. Nu var det dags att sitta ned igen.

Nu är grundserien lagd till handlingarna. VH har vänt blad och gett sig in på en ny resa, i vårserien. Den har varit ytterst framgångsrik, så här långt. 

– Vi är självklart jättenöjda med resultaten. Vi har tagit poäng i åtta av nio matcher, vunnit sju av dem och leder serien. 

Vad är förklaringen?

– Det finns många saker. Vi har någonstans varit konsekventa med hur vi vill spela och det är en ständigt pågående process. Det känns som att vi har hittat rätt och vi har också jobbat hårt med vissa detaljer i vårt spel. Jag tycker att vi har en trygghet i egen zon och att vi utvecklat vår offensiv och har längre och ett mer etablerat anfallsspel än tidigare. Vi har vår fart och är starka på pucken. 

Ni bytte assisterande under säsongen. Pelle Johansson ersatte Hasse Jones på den posten. Vad är dina tankar kring det?

– Jag kände att det var nödvändigt. Arbetsbördan för mig blev lite för tung eftersom Hasse på grund av sin skada inte kunde vara med på isen under träningarna. Jättetråkigt såklart. Jag känner att jag fått en avlastning nu och det känns bra.

Sylvegård är ett av de mest kända hockeynamnen i Sverige. Hur är det att heta Sylvegård?

– Haha, jag vet inget annat. Nämen, jag är så van vid det och det är inget som jag direkt reflekterar över. Vi är väldigt tajta som familj och vi hörs nästan av dagligen. Att växa upp i en hockeytokig familj har också på något sätt format mig till den jag är. Vi bröder tävlade i precis allting i vår uppväxt och det präglar också till viss del mitt ledarskap. 

För er som kanske inte vet så är hans pappa Patrik sedan länge en stark ledarprofil i Malmö Redhawks och bröderna Emil och Marcus framstående spelare i samma lag. 

– Vi pratar mycket hockey och jag bollar mycket med dem om olika situationer i matcher och vad man kan göra för att utveckla vissa saker. De har bra koll på våra matcher i Vimmerby. 

Mamma då, är hon också hockeynörd?

– Nej, det kan jag inte säga, inte som vi andra i familjen. Men som förälder följer hon givetvis våra matcher och hur det går för oss. 

Mellansonen, Hampus, hockeyresa får hon numera följa från distans. 

undefined
Hampus Sylvegård lever och andas hockey och trivs väldigt bra med den familjära känslan i både klubben och på orten i Vimmerby.

Hur är det förresten att komma till Vimmerby från en större stad som Malmö?

– Jag trivs otroligt bra. Det finns en familjär känsla, både i klubben och i staden. Det mesta är lättillgängligt och arenan är okej. Vi har också ett bra samarbete med Träningshuset och kör mycket av vår fys där. Det funkar verkligen jättebra. Och hela vårt "fysiska" team, med Adam Koponen, Emma Kostenius och Richard Söderlund är väldigt viktiga för oss. 

Är det något du saknar med att bo i lilla Vimmerby?

– Eh, nej inte direkt. Men visst en sportbar hade varit trevligt att kunna sätta sig i och titta på matcher. Jag tror en sån skulle gå bra här. 

Och tittar på matcher gör Hampus Sylvegård ofta, inte minst då SHL-matcher där han försöker föra över detaljer och spelsekvenser till sitt eget tränarskap i VH. 

Är det något speciellt lag du följer med extra stort intresse?

– Såklart tittar jag en del på Skellefteå och Växjö. De står i särklass just nu. Jag är också imponerad av Färjestad och Oskarshamn. 

Tittar vi till spelarna i Vimmerby, så är det många av dem som tagit rejäla kliv inte minst andra halvan av säsongen. Något som Hampus Sylvegård också håller med om. Vi pratar om spelare som bland andra Adam Bäckstrand, Balint Horvath och Oscar Gustafsson, men också om rutinerade Pelle Ström, som senare tid växlat upp till den nivå vi är vana vid. 

undefined
Adam Bäckstrand är en av spelarna i VH som stuckit ut under säsongen.

Utveckling är också det som driver Sylvegård som hockeytränare och ledare. 

– Ambitionsnivån och viljan till att hela tiden vilja bli bättre som spelare är avgörande och det jag värderar högst. Du måste stämpla in varje dag. 

Vi får se hur långt det kan ta Vimmerby Hockey 2023. Laget har onekligen satt sig i en bra sits när vi snart går in i andra halvan av vårserien. Och VH får bekänna färg direkt, med öppningsmatcher mot två av topplagen, Huddinge hemma på söndag och Borås borta nästa vecka. 

Oavsett hur utfallet blir i de matcherna och resterande del av säsongen, är Sylvegård tydlig med vad han just nu känner och vill: 

– Jag kan absolut tänka mig att vara kvar här. Jag trivs otroligt bra och jag tror det är viktigt med kontinuitet. 

Sådär. Caffe Latten är urdrucken. Vårt samtal är över för den här gången. Vi får se vad som sägs när hela säsongen är över och ska summeras.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!