Forsbergs succé – straffräddare och framspelare

Straffhjälte – och dessutom en notering i målprotokollet med en assist. Ottawas Anton Forsberg vann en helsvensk målvaktsduell mot Filip Gustavsson när Ottawa vann NHL-mötet i Avicii arena över Minnesota med 2–1 efter straffar.

Ottawas målskytt Erik Brännström firar med målvakten Anton Forsberg sedan duon tillsammans fixat ett av målen i NHL-matchen mot Minnesota.

Ottawas målskytt Erik Brännström firar med målvakten Anton Forsberg sedan duon tillsammans fixat ett av målen i NHL-matchen mot Minnesota.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ishockey2023-11-18 20:01

Forsberg, som utsågs till matchens bäste spelare, räddade sammanlagt fyra straffar, en under ordinarie tid och sedan tre i straffläggningen, och 24 av 25 skott. Dessutom passade han fram Erik Brännström till Ottawas 1–1-mål.

– Väldigt starkt jobb, han är riktigt bra för oss och det var en bra assist också, säger Brännström om sin lagkamrat till Viaplay.

Härnösandsfödde Anton Forsberg, 30, är tillbaka med glans efter att ha skadat båda sina knän i samma spelsekvens i en match mot Edmonton i februari i fjol.

– Det var speciellt, att få spela i Stockholm var inget man hade väntat sig. Det var riktigt nervöst i början, säger Forsberg.

Josh Norris blev ende målskytt i straffläggningen och segerskytt för Ottawa.

Vassa målvakter

De svenska målvakterna visade upp sig från sin bästa sida i hemlandet och såg till att det blev en målsnål tillställning.

Det var svensktätt på isen i den tredje NHL-matchen av fyra med sammanlagt sex spelare.

Marcus Johansson, en av fyra svenskar i Minnesota, ställdes öga mot öga med Forsberg i en straffsituation i början av andra perioden.

Detta sedan Ottawabacken Erik Brännström greppat pucken med handsken i eget målområde.

Johansson försökte få ned Forsberg på isen med en lång dragning, men en följsam Ottawamålvakt räddade.

Knappt tre minuter senare fick dock Forsberg sträcka vapen när österrikaren Marco Rossi styrde in 1–0 för Minnesota.

Bombade in kvittering

Kvitteringen kom i början på tredje perioden.

Målvakt Forsberg slog en perfekt passning under ett Minnesotabyte till Erik Brännström som fri ute på vänsterkanten kunde bomba in 1–1 bakom Gustavsson. Den förre HV-backens första mål för säsongen.

Ottawa besegrade också Detroit i torsdags efter förlängning och lämnar Sverige med full pott och fyra poäng.

NHL-veckan, som går under namnet Global Series, avslutas på söndagen då Minnesota ställs mot William Nylanders Toronto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!