Forsberg utslagen – men kan tvingas nobba VM

Nashvilles NHL-säsong är över, och två svenskar har blivit tillgängliga för ishockey-VM i Finland. Men framför allt målsprutan Filip Forsberg lär vara tveksam till att ansluta till Tre Kronor.

Nashvilles Filip Forsberg och Colorados Gabriel Landeskog skakar hand efter den fjärde matchen i åttondelsfinalen lagen emellan. Colorado är vidare till kvartsfinal i NHL-slutspelet efter 4–0 i matcher.

Nashvilles Filip Forsberg och Colorados Gabriel Landeskog skakar hand efter den fjärde matchen i åttondelsfinalen lagen emellan. Colorado är vidare till kvartsfinal i NHL-slutspelet efter 4–0 i matcher.

Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Ishockey2022-05-10 03:59

Efter 5–3 borta mot Nashville är Colorado som första lag klart för kvartsfinal i Stanley Cup-slutspelet. Den senaste segern innebar 4–0 i matcher och nu väntar antingen Minnesota eller St Louis i nästa omgång.

För Nashvillespelarna är det däremot över för i år, åtminstone på klubbnivå. För lagets svenskar, Filip Forsberg och Mattias Ekholm, finns det dock en möjlighet att förlänga säsongen i och med att VM inleds i Finland på fredag.

Klurigt kontraktsläge

Att få över Forsberg, som gjort succé med sina 42 mål i NHL den här säsongen, blir dock svårt. Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv sade i helgen att han inte räknar med att kunna övertala 27-åringen, då Forsberg har ett utgående kontrakt med Nashville och knappast vill riskera något.

– Det är klart att vi kommer att ställa frågan, skicka något meddelande till honom, men han kommer att skriva ett rätt saftigt kontrakt framöver och det är jättesvårt med försäkringen. Vi vet vad vi kommer att få för svar, sade Garpenlöv, men tillade också:

– Men man vet aldrig.

Tre Kronor reser på onsdagen med en 25-mannatrupp till VM. Men Garpenlöv kommer inte att anmäla samtliga spelare direkt, för att lämna plats för eventuella NHL-förstärkningar.

Mattias Ekholm är en troligare VM-spelare än Forsberg. Men någon förstärkning från Gabriel Landeskog och André Burakovsky blir det inte tal om.

Duon har fortsatt Stanley Cup-pokalen i sikte efter utskåpningen i åttondelsfinalen.

Burakovsky inledde målskyttet i den sista matchen mot Nashville. Svensken tog en åktur i offensiv zon och avslutade med ett skott som bokstavligen gick igenom nätet, vilket skapade viss förvirring kring om pucken verkligen gick in eller inte.

Pittsburgh nära avancemang

Men mål blev det, och Burakovskys första slutspelspoäng i år var ett faktum. Ytterligare två blev det för 27-åringen, som också noterades för två assist i matchen.

Filip Forsberg hade innan det gjort sitt första slutspelsmål för Nashville, tjusigt framspelad av Mattias Ekholm. Men Forsbergs mål blev även det sista för den här säsongen, både för honom och för Nashville.

Pittsburgh är också nära avancemang efter att ha utökat ledningen till 3–1 i matcher i sin åttondelsfinal mot Mika Zibanejads New York Rangers. Natten till tisdagen blev det 7–2 på hemmaplan.

– Jag är orolig över mitt lag, jag gillar inte vad jag såg i kväll. Det var en riktig besvikelse, sade Rangers tränare Gerard Gallant på pressträffen efter matchen.

Pittsburgs Jake Guentzel utmanar framför New York Rangers-målet.
Pittsburgs Jake Guentzel utmanar framför New York Rangers-målet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!