Förre VH-tränaren tar över SHL-laget: "Ganska stadiga"

Daniel Eriksson tar över huvudansvaret för LHC tillsammans med Johan Åkerman. "Det är en speciell situation", säger han.

Daniel Eriksson säger att laget måste släppa det som varit och se fram emot andra halvan av säsongen.

Daniel Eriksson säger att laget måste släppa det som varit och se fram emot andra halvan av säsongen.

Foto: Peter Calén

Ishockey2021-01-05 18:15

Linköpings HC sparkade Bert Robertsson som huvudtränare. På tisdagsförmiddagen informerades spelarna om förändringen i ledarstaben, att Daniel Eriksson nu har huvudansvaret tillsammans med Johan Åkerman och att Niclas Hävelid kommer in som en extra resurs. Eriksson var huvudtränare för Vimmerby Hockey under säsongen 2015/2016. 

Efter en träning med hög intensitet fick vi en pratstund.

– Det är givetvis en speciell situation, men en del av elitidrotten som är väldigt resultatbaserad. Såna här saker händer ibland och nu har det hänt här hos oss, säger Daniel Eriksson.

Vad har ni hunnit med?

– Vi hade ett möte där Niklas Persson informerade om förändringen man valt att göra. Sen har jag och Johan pratat med gruppen utifrån var vi är och vart vi vill med den här säsongen. Efter det ville vi ha en bra träning vilket jag tycker att killarna gav oss.

– Sen är det ju match redan i morgon, därför har vi valt att hålla det kortfattat, tydligt och enkelt. 

Kommer ni i den nya ledarstaben att förändra mycket i spelet?

– Det finns ett fundament till spelsystem som vi känner oss trygga med. Sen kommer vi tids nog att skruva på vissa detaljer i det systemet för att sätta vår prägel, men vi kommer inte flytta bordet på en gång om jag säger så.

Hur kommer fördelningen vara mellan er två?

– Vi har haft en fördelning där jag haft ansvar för spel med puck och Johan för spelet utan puck, men vi kommer sätta oss ner tillsammans med Niclas Hävelid för att se hur vi ska lägga upp såna saker. 

Om du pratar rent personligt, hur känns det att stå i den här situationen?

– För ganska precis ett år sen förlorade vi på övertid mot Brynäs och blev utbuade av ett fullsatt Saab arena. Med det sagt är vi nog inte så svajiga utan ganska stadiga i situationen. Vi hade tuffa stunder förra säsongen, men knöt ihop det och gjorde en riktigt bra finish. 

– Vi är rätt bestämda på att vi vill flytta fokus till den andra halvan av säsongen, det är 26 matcher kvar och vi vill kräma ur varenda droppe av den potential som vi anser att det här laget har. 

Hur tog spelarna emot beskedet i omklädningsrummet?

– Det är svårt att säga vad känslan är, men det är på riktigt och det finns en människa bakom rollen. Sen tycker jag att vi i gruppen haft en bra dag ändå, om du förstår vad jag menar. Därifrån och framåt har det varit bra, killarna är vuxna och vet att det är match redan i morgon. Vi vill och måste flytta blickarna till framtiden och inte titta bakåt.

Slutligen, läget i laget inför mötet med Örebro?

– Alla som spelade mot Malmö var med på isen plus Arvid Costmar som är tillbaka från JVM.   

Johan Åkerman och Daniel Eriksson, LHC:s nya tränarpar efter att Bert Robertsson fått sparken.
Johan Åkerman och Daniel Eriksson, LHC:s nya tränarpar efter att Bert Robertsson fått sparken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!