Wahlberg förde Modo till SHL: "Går inte att beskriva"

Det krävdes sju matcher för Modo att slå Djurgården i finalserien och ta sig tillbaka till SHL. I händelsernas centrum som lagkapten stod den tidigare Vimmerbyspelaren Emil Wahlberg. "Det går nästan inte att beskriva hur stort det här är", säger han.

Emil Wahlberg firar efter att som lagkapten ha varit med och spelat upp Modo i SHL igen.

Emil Wahlberg firar efter att som lagkapten ha varit med och spelat upp Modo i SHL igen.

Foto: Pär Olert

Ishockey2023-05-04 20:00

Det har varit bråda dagar för Wahlberg och de andra hjältarna i Modo sedan laget lyckades ta sig tillbaka till hockeyns finrum i söndags. I den sjunde och avgörande matchen i Örnsköldsvik vann Modo med 4–0.

– Det blev en riktig holmgång. Precis så jämnt och tufft som det ska vara. Vi var ändå det bättre laget och förtjänade att vinna. I finalserien mot Djurgården gjorde vi bara en riktigt dålig match. Annars spelade vi i princip på topp och var bättre överlag, säger Wahlberg när Sporten når honom för en kort pratstund.

undefined
33-årige Emil Wahlberg kommer från Åseda från början och har spelat i såväl Vimmerby, Västervik som Oskarshamn.

Firandet av framgången har varit minst sagt intensivt. I tisdags var hela laget på plats på Hockeygalan i Göteborg och hyllades tillsammans med bland andra nykorade mästarna Växjö Lakers. I onsdags återvände laget till Örnsköldsvik för en bankett med klubben.

Går det att beskriva hur stort det är för folket i en hockeytokig stad som Örnsköldsvik att ni lyckats ta er tillbaka till SHL?

– Det går nästan inte. Vi har haft ett underbart stöd i arenan under matcherna hela tiden. Men det kändes som störst när vi samlades på torget i stan i måndags. Det var imponerande att se hur många människor som slöt upp och hur glada de var över att vi lyckades.

Att som lagkapten lyckas föra upp ett lag i SHL är utan tvekan det största som hänt i hockeylivet för 33-åringen från Åseda. Han fick sitt genombrott under åren i Vimmerby Hockey dit han kom 2011 och blev kvar i fem säsonger.

undefined
Emil Wahlberg gjorde fem säsonger i VH.

Efter tre säsonger i Hockeyallsvenskan med Västervik fick han sedan chansen i SHL för första gången 2019. Efter att ha varit med och säkrat platsen i SHL med IKO 2021 fick han inte nytt kontrakt.

Istället lockade den tidigare Västervikstränaren Mattias Karlin med honom till Modo.

– Mattias och hela ledarstaben i Modo har stor del i den här framgången. Mattias har ett lugn som han sprider med sig av till spelarna. Det får alla att känna att man får misslyckas och då vågar man mer. Att vi lyckades gå hela vägen i år tror jag hänger ihop med att vi lade en bra grund förra säsongen och fick behålla större delen av spelarna från det laget och kunde addera ett par riktigt bra spelare till. 

Känner du dig redo för en säsong i SHL?

– Jag har visserligen kontrakt i ett år till, men samtidigt vet man aldrig säkert i den här branschen. Ute på isen känner jag inga problem att hänga med än i alla fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!