Hasse Jones in i Vimmerbys ledarstab

Som spelare hade han ett fruktat skott och ett bra spelsinne. Nu är Hasse Jones tillbaka i hockeyns värld igen efter ett långt uppehåll – som assisterande i Vimmerby Hockey. "En bra lösnig för oss", säger sportchefen Pelle Johansson.

Vimmerby Hockey har gjort klart med ny assisterande tränare.

Vimmerby Hockey har gjort klart med ny assisterande tränare.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2022-07-21 12:37

Han kom som spelare från klassiska klubben Leksands IF i slutet på 1980-talet. Sen blev han fast i Småland. 

Efter fem säsonger som spelare i VH har han också haft ledarroller tidigare. Nu är han alltså tillbaka igen, som assisterande tränare vid sidan av nye Hampus Sylvegård. 

Vad får ni med Hasse Jones som tränare?

– Han har mycket rutin, mycket hockeykunskap och kommer att bidra med glädje. Det känns som att Hasse kommer att trivas i det här gänget. Ledarskapet i sig är detsamma som tidigare, däremot har säkert hockeyn förändrats sen han var verksam senast, säger Pelle Johansson. 

1 augusti samlas truppen för första gången, med sikte på kommande säsong. Då med två färska tränare.

Nu är tränarbiten klar. Hur många platser finns det kvar att fylla i spelartruppen? 

– Bara en plats. En ytterforward ska in, sen är det komplett. Både på målvaktssidan, med sju seniorbackar och 13-14 forwards, säger Pelle Johansson. 

Vad säger du om lagbygget? 

– Det känns bra. Vi har många duktiga spelare och jag är säker på att flera kommer att överraska positivt när serien drar igång. Sedan finns det förstås lag med namnkunnigare spelare och också med större budget. Samtidigt har vi något som vissa inte har, en stark stomme.Vi har många som spelat i klubben i flera år, som Jakob (Karlsson), Anton (Carlsson), Pelle Ström, Ludvig Vännström, Oskar Gustafsson med flera. Det betyder mycket. 

Känslan är, rätt eller fel, att Vimmerby Hockey slår lite ur underläge, till skillnad mot hur det varit de senaste säsongerna. Håller du med?

– Jo, men så kan det vara. Många klubbar satsar stenhårt för att ta klivet upp. Så här på förhand ska Nybro, Troja, Karlskrona och Kalmar vara topp-fyra. Sen är det vi och några till som ska vara där bakom.

Du är ny i sportchefsrollen. Det är mycket att ta in. Vad har varit tuffast hittills? 

– Tränarbiten. Det finns alltid spelare, men att hitta rätt med tränare är den största utmaningen. Det är mycket som ska klaffa. 

Så nu kan du andas ut...?

– Haha, ja, lite så är det. Men det är hela tiden nya saker. Just nu är det att lösa boendebiten till spelare.

Det är också en av anledningarna till att vissa spelare inte är på plats när laget samlas 1 augusti. Några kommer ett par dagar senare. 

Pelle Johansson berättar att han gärna sett att säsongsupptakten och träningsstarten varit något senare. 

– Vi hade räknat med att seriestarten skulle varit tidigare. Vår premiär är inte förrän 2 oktober, mot Tyringe. Det var visserligen något liknande förra säsongen också, men då var det coronatider. Jag vet riktigt varför det är så sent i höst. När det blev som det blev hade det därför varit enklare och smidigare om vi hade samlats något senare. Nu har vi en ganska lång försäsong framför oss. 

En försäsong som inleds med fysisk träning utan is i två veckor. Någon längre anpassning att hitta rätt på isen blir det inte. 

– Nä, vi har första träningsmatchen borta mot Västervik den 15 augusti. Bara tre dagar tidigare går vi förhoppningsvis på is i Vimmerby. Så visst... det kommer att bli tight. 

Utöver tränarduon Hampus Sylvegård och Hasse Jones är ledarstaben i övrigt också klar. Det innebär att Arne Sundberg, Michael Milton, Patrik Karlsson och Robin Rinaldo kör vidare i sina roller även kommande säsong.

Hans Jones är klar för en återkomst i VH.
Hans Jones är klar för en återkomst i VH.
Vimmerbys motståndare

Hockeyettan Södra 2022/2023: Vimmerby, Nybro, Kalmar, Troja, Kallinge, Karlskrona, Halmstad, Borås, Mörrum, Tyringe. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!