Förbundets oro efter skandalen: "Inte acceptabelt"

Utredningen efter skandalmatchen mellan Södertälje och Djurgården fortsätter. Samtidigt oroas Svenska ishockeyförbundet över det ökande antalet pyrotekniska incidenter på läktarna. Förbundets tävlingschef Magnus Mårtensson kallar det för "oacceptabelt".

Modos klack skickas ut från Luleås hemmaarena tidigare i höst efter att ha använt pyroteknik. Arkivbild.

Modos klack skickas ut från Luleås hemmaarena tidigare i höst efter att ha använt pyroteknik. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2023-11-28 17:07

"All användning av pyroteknik på våra inomhusarenor är oacceptabelt. Att det ökat är så klart negativt", skriver Mårtensson i ett sms till TT.

Mårtensson skriver att förbundets utredning fortsätter och att beslut kring eventuella straff väntas "troligen nästa vecka".

Där riskerar Södertälje och Djurgården att straffas med allt från böter till spel utan publik.

"Vi sammanställer en rapport och utifrån den görs sannolikt anmälan mot de regelbrott som genomfördes under matchen", skriver Mårtensson.

Flera incidenter

Hösten har kantats av spelavbrott i både SHL och hockeyallsvenskan till följd av pyroteknik.

I några fall har matcher stoppats under kort tid, i en del fall har läktarsektioner fått utrymmas och en omvisitation av supportrar fått göras.

I fredags kom den mest allvarliga incidenten då Scaniarinken i Södertälje fick tömmas på all publik – uppemot 6 000 åskådare – i början av andra perioden. Då hade bortasupportrar för tredje gången använt pyroteknik och matchen avbröts. Matchen spelades sedan klart inför tomma läktare.

TT: Hur jobbar förbundet för att få bort pyrotekniken från läktarna?

"Vi jobbar löpande med klubbarna kring frågan i en tät dialog. Vi vill ha en levande bra supporterkultur där klubbarna bärs fram av sina supportrar, men att bryta mot lagen är inte acceptabelt", skriver Mårtensson.

Enigt beslut

Efter en del heta känslor direkt efteråt skriver Södertälje SK på tisdagen på sin webbplats att beslutet att spela vidare utan publik var ett beslut som alla parter var eniga om – "polisens supporterpoliser, Svenska ishockeyförbundets tävlingschef och matchdelegat, säkerhetsansvariga från båda klubbarna, domarna och hockeyallsvenskans sportchef".

Flera röster höjdes för att bara Djurgårdens supportersektion skulle ha tömts. Men polisens insatschef Jonas Packalén säger till Länstidningen att det inte var möjligt att utrymma enbart bortasektionen eller att gripa enskilda gärningsmän.

– Risken för våldsanvändning var så pass stor, att det inte hade gått att genomföra det, säger Packalén till LT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!