Finländsk afton när Malmö tog första SHL-segern

Malmötränaren Tomas Kollar vaskade om lite i sina kedjor – då tog skåningarna säsongens första SHL-seger. Den finländska duon Janne Kuokkanen och Lauri Pajuniemi svarade för målen när Frölunda besegrades med 3–2 efter förlängning. –De har en kemi, säger Tomas Kollar.

Malmös Janne Kuokkanen avgjorde hemmamötet mot Frölunda med sitt 3–2-mål i förlängning.

Malmös Janne Kuokkanen avgjorde hemmamötet mot Frölunda med sitt 3–2-mål i förlängning.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2023-09-21 21:29

Bottentippade Malmö inledde SHL-säsongen med två raka förluster mot Rögle (2–3) och Växjö (3–5) – trots att skåningarna var i ledning inför den tredje perioden i båda matcherna.

I hemmapremiären mot Frölunda blev det något av en repris. Malmö ledde med 2–1 inför den tredje akten, men nästan omgående kvitterade bortalaget. Efter 2.22 hittade Linus Öberg rätt i numerärt överläge – ett mål som tog mötet till förlängning.

Väl där klev dock Janne Kuokkanen fram. Med sitt andra mål för kvällen sköt finländaren hem extrapoängen till Malmö med 1.36 kvar av förlängningen.

Ny förstakedja

– Jag tycker att vi är bättre i både första och andra. Det är klart att vi vill ha tre poäng, men det jag är glad över är att vi får se den potential vi vet finns i det här laget, säger Malmötränaren Tomas Kollar.

Den NHL-meriterande Kuokkanen (runt 100 matcher för New Jersey) och landsmannen Lauri Pajuniemi har värvats till Malmö för att stå för målproduktionen.

I de två första SHL-matcherna bildade den finländska duon förstakedja med Carl Persson – nu fick de i stället sällskap av Alan Quine. Kanadensaren är också ny i Malmö och svarade för två mål i förra matchen mot Växjö.

Kollar var nöjd med effekten han fick av den nya kedjekonstellationen.

– De gör ju alla tre målen. Det var lite den effekten vi ville få när vi satte ihop dem tre. Det finns mycket hockey i alla tre och de har en kemi, det funkade rätt bra, säger Tomas Kollar.

Helminen hyllades

Det var på det stora hela en finländsk afton i Malmö arena. Innan nedsläpp hyllades Raimo Helminen för sina insatser i Malmötröjan – den finländske legendaren tog dubbla SM-guld (1992 och 1994) under sina sju säsonger i klubben.

Sedan klev landsmännen Pajuniemi och Kuokkonen fram på isen med ett respektive två mål för hemmalaget. Även Frölundas första mål var av finländsk touch – Jere Innala stod för bortalagets 1–1-kvittering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!