Fiaskostart fällde Sverige – debutanten utbytt

0–4 efter drygt 15 minuter – och Färjestads unge succémålvakt Carl Lindbom utbytt i debuten. Tre Kronor började landslagssäsongen på sämsta sätt och förlorade mot Tjeckien i Växjö med 2–5 efter en genomklappning i första perioden.

Tjeckiens Jakub Flek styr in 3–0 bakom målvaktsdebutanten Carl Lindbom som byttes ut i storförlusten.

Ishockey2023-11-09 21:25

Inledningsperiodens ras var inget som 20-årige Carl Lindbom kunde lastas för.

När han byttes ut var förbundskaptenen Sam Hallam snabbt framme och tog ett snack med målvakten.

– Jag bad om ursäkt å lagets vägnar, sade förbundskaptenen Sam Hallam till SVT.

I stället kom en annan debutant in, Skellefteås erfarne 27-åring Linus Söderström.

Han släppte in ett mål under drygt två perioder.

Festen kom av sig

Det var upplagt för fest inför ett utsålt Vida arena i Växjö, 5 750 åskådare. Hemmaspelarna Joel Persson och Marcus Sylvegård hälsades med ovationer liksom Sam Hallam som förde Växjö till tre SM-guld.

Men sedan föll allt platt – rena magplasket.

I första landskampen efter det bittra VM-uttåget mot Lettland i kvartsfinal i maj vek Sam Hallams lag ned sig fullständigt.

Tjeckerna tryckte gasen i botten direkt och svenskarna stod som fastvuxna och tittade på. Ett pressat svenskt lag slog bort i stort sett varenda passning och tjeckerna kunde snabbt vända och skapa chanser.

Tjeckiska SHL-mål

Två SHL-profiler slog till under inledningsminuterna.

Radan Lenc, HV-forwarden, gjorde 1–0 redan efter 1.41 och efter 4.27 slog Färjestads David Tomasek in 2–0 bakom sin lagkamrat Carl Lindbom.

Jakub Flek sköt 3–0 och Lukas Sedlak 4–0 innan överkörningen i första perioden var över.

– Vi måste komma upp i hela kampspelet, spela hårdare och spela färdigt situationerna. Vi behöver bli bättre, sade Hallam till SVT.

Det blev det också sedan. Men matchen, som ingår i Karjalaturneringen, var redan förlorad.

Tim Heed reducerade i andra perioden, men Adam Kubik ökade på till 5–1 för tjeckerna.

Victor Ejdsell reducerade sedan ytterligare i tredje perioden.

Men sammantaget var det en insats att glömma för Tre Kronor. Framför allt hade backparet med Olle Alsing, Leksand, och Petter Granberg, Skellefteå, det tufft och var inne på tre baklängesmål.

Sverige reser till Finland för sina resterande två matcher – Schweiz på lördag och Finland på söndag.