Färjestad vände 0–3 till seger: ”Vi hade tron”

Malmö gick ifrån till 3–0. Färjestad jagade ikapp och tog sin första bonuspoäng för säsongen: 4–3 efter förlängning. –Vi hade tron på det hela vägen, säger 3–3-skytten Joakim Nygård.

Joakim Nygård jublar efter att ha gjort Färjestads 3–3-mål i vändningen hemma mot Malmö.

Ishockey2023-11-23 21:45

Varje säsong pratas det om hur jämnt det är i SHL-ishockeyn. Ett av höstens ”bevis” för att påståendet stämmer är Malmö. Skåningarna gick in i landslagsuppehållet i början av november som tabellfyra. Tre uddamålsförluster senare, inklusive 3–4 efter förlängning mot Färjestad, har laget halkat ned till nionde plats – med en poäng ned till tolvan Rögle.

Ett par mål bättre och laget kunde ha varit närmaste utmanare till tabellettan.

– Vi skulle ha vunnit mot Frölunda (2–3) och mot Modo gör vi en jättedålig period (3–4). Enda matchen vi har tagit poäng i (efter landslagsuppehållet) är den vi har haft det spelmässigt tuffast i. Färjestad är det klart bästa laget i serien, säger tränaren Tomas Kollar.

Han är kort i tonen men anser inte att den uteblivna poängutdelningen är frustrerande.

– Det går att spilla energi på frustration men jag ser ingen anledning att göra det. Nu är det matchen mot Rögle på söndag som gäller, säger han.

”Tröttare och tröttare”

Undantaget klara jumbon Oskarshamn och HV71 på 13:e plats i tabellen är det bara Färjestad som distanserat sig en aning från getingboet i mitten av SHL-tabellen.

Med en stark tro på den egna förmågan är det inte omöjligt att vända ett tremålsunderläge.

– Jättestarkt. Grym lagmoral, säger Joakim Nygård.

Michael Lindqvists sena reducering i första perioden, 1–3, betydde mycket. Sedan malde hemmalaget ned Malmö. Victor Ejdsell satte 2–3 i slutet av andra perioden och i början av tredje ordnade Nygård kvitteringen.

– Det är klart att man inte gör alla saker bra om man ligger under med 0–3 men det kändes inte rättvist. Det var positivt på isen och i omklädningsrummet hela tiden. Det kändes som om de blev tröttare och tröttare, säger Nygård.

Första bonuspoängen

Victor Ejdsell avgjorde matchen med sitt andra mål för kvällen och såg med sitt förlängningsmål till att Färjestad tog sin första bonuspoäng på fem försök den här säsongen.

Joakim Nygård har inga problem med att Tomas Kollar utser Färjestad till seriens bästa lag.

– Vi håller en hög lägstanivå. Vi vinner och leder serien utan ett bra powerplay (Färjestad tog inte vara på ett fem mot tre-läge i över en minut i slutet av tredje perioden mot Malmö). Vi är där vi vill vara, säger han.

Färjestads tränare Tomas Mitell var nöjd.

– Underläget gjorde att vi var tvungna att gasa. Vi satte hårt tryck på Malmö. Det var längesen vi visade sån intensitet, säger han.