Färjestad klart för SM-final: Speciellt

Det tog åtta år, och en lång kväll – men nu är Färjestad i SM-final igen. För 21:a gången. –Det var speciellt. Mitt viktigaste mål i karriären, säger lagkaptenen Linus Johansson efter att ha avgjort det sjätte mötet med Rögle i femte perioden, 5-4 (1-0, 2-2, 1-2, 0-0, 1-0).

Färjestads tvåmålsskytt Victor Ejdsell jublar tillsammans med Daniel Viksten efter ett av sina mål i segermatchen över Rögle. Nu väntar SM-final mot Luleå för Karlstadslaget.

Ishockey2022-04-26 23:12

Färjestad har spelat 20 SM-finaler i ishockey och tagit nio guld.

Men det var ett tag sedan: åtta år sedan senaste finalen och elva sedan det sjöngs om guld i Värmland.

Efter förlängningssegern, 5–4, i det sjätte mötet med grundserieettan Rögle och 4–2 i matcher får Karlstadlaget en ny chans.

Med start på lördag mot Luleå.

– Vi har inte gått till final för att komma tvåa. Men vi möter det bästa och mest konsekventa laget sedan oktober–november. Det blir vår absolut största utmaning, säger Linus Johansson medan han klunkar i sig energidryck efter matchen.

Det är inte bara laget Färjestad som har vaknat i slutspelet. Inför den sjätte semifinalen var det fullt på ståplatsläktaren lagom till att spelarna gjorde entré för uppvärmningen och 40 minuter före nedsläpp började supportrarna sjunga.

De tog några pauser, men inte ofta och inte länge, och de gav hemmaspelarna lyftet de behövde.

Klockan 23.11 bröt det stora segervrålet ut – efter 90 minuter och 56 sekunders spel.

– Det är bara känslor. Jag är väl inte den bästa på att hålla tillbaka dem, säger Linus Johansson om det galna firandet efteråt.

Blixtsnabb vändning

Den sjätte matchen svängde fram och tillbaka målmässigt – trots att det var Färjestad som förde spelet så gott som hela tiden.

Hemmalaget fick en perfekt start. En imponerande offensiv gav utdelning sent i första perioden när Jacob de la Rose slet åt sig pucken framför mål och lade in den bakom Rögles målvakt Christoffer Rifalk till 1-0.

I det läget talade resultattavlan, chansfördelningen, publikstödet, ja egentligen allt för Färjestad.

Då gjorde Rögle två mål på 36 sekunder och vände till 2–1.

Marco Kasper, 18 år, hittade en lucka mellan annars stabila Dominik Furchs benskydd och Oliver Tärnström, 19, tog vara på en jättemiss av Färjestadsbacken Adam Ginning.

Hemmatränaren Tomas Mitell tog omgående timeout för att stoppa blödningen.

Han fick hjälp av Victor Ejdsell att bända matchen till Färjestads fördel igen - via ett stenhårt skott och en styrning fram till 3-2.

”Höjde kraven”

Färjestad fortsatte att göra det mesta rätt.

Rögle fick inte fast pucken i anfallszon och hade svårt att skapa några vassa kvitteringschanser – förrän Karlstadfödda Adam Edström såg till att det blev en galen avslutning av ordinarie tid.

Edström förvandlade ett misstag av Theodor Lennström till 3–3 och satte sedan 4–3, med knappt tre minuter kvar av tredje perioden.

Hela Karlstad var chockat – i 24 sekunder. Sedan styrde Daniel Viksten in pucken till målet som gav förlängning.

Där förde Linus Johansson tabellsexan Färjestad till SM-final.

– Det har gått i vågor under säsongen men inför slutspelet höjde vi kraven på varandra: ”Om inte jag gör mitt jobb kan jag inte kräva att andra ska göra sitt”. Nu har vi många som gör allt för laget och spelar på toppnivå, säger lagkaptenen.

Fakta: Så spelas finalserien

Lördag 30 april klockan 15.15: Luleå–Färjestad.

Måndag 2 maj 19.30: Färjestad–Luleå.

Tisdag 3 maj 19.30: Luleå–Färjestad.

Torsdag 5 maj 19.30: Färjestad–Luleå.

Lördag 7 maj 15.15: Luleå–Färjestad (eventuellt).

Måndag 9 maj 19.30: Färjestad–Luleå (eventuellt).

Torsdag 12 maj 19.30: Luleå–Färjestad (eventuellt).