Experten: "Ingen walk in the park för Brynäs"

Brynäs är den stora favoriten. Men förre expertkommentatorn och guldtränaren Harald Lückner höjer ett varningens finger för Björklöven och Djurgården. –Det kommer inte att bli någon "walk in the park" för Brynäs, säger den hockeyallsvenska nestorn.

Ska Björklöven slutligen få jubla? Harald Lückner tror att Umeålaget blir en av utmanarna till favoriten Brynäs i hockeyallsvenskan. Arkivbild.

Ska Björklöven slutligen få jubla? Harald Lückner tror att Umeålaget blir en av utmanarna till favoriten Brynäs i hockeyallsvenskan. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Ishockey2023-09-18 12:00

I ett halvt sekel har Harald Lückner vid den här tiden på året varit på väg in i en ny hockeysäsong som antingen spelare, tränare eller expertkommentator i tv. Han gjorde sin A-lagsdebut som spelare i moderklubben Mariestad 1972–73.

Men efter förra säsongen tackade 66-åringen, med totalt fyra SM-guld, VM-silver och OS-brons, för sig i dåvarande C More, nu TV4 Play där han varit populär expertkommentator med fokus på hockeyallsvenskan.

I stället delar han med sig av sina expertkunskaper till TT inför seriestarten.

Den näst högsta hockeyserien har varit hans arbetsplats de senaste 15 åren, först som tränare i Mora (2008–2012), därefter som expertkommentator i Viaplay (12–15) och sedan när C More (15–23) tog över rättigheterna.

Skyhög favorit

Lückner ser, som många andra, SHL-degraderade Brynäs som "skyhög favorit".

– De har fått behålla tongivande spelare som Johan Larsson, Anton Rödin och Anders Lindbäck. Det är väldigt stora namn för hockeyallsvenskan. Men sedan ska de åka och möta Västervik och Tingsryd borta i oktober/november, det är annat än Frölunda, Färjestad eller HV71.

– Så jobbet måste göras, det hoppas jag de förstår. Många lag kommer att göra sin absolut bästa match mot Brynäs, säger Lückner.

"Föll på det mentala"

Han ser framför allt två utmanare:

+ Björklöven. Finalist både 2021 och 2022 och semifinal förra säsongen.

– I fjol föll de på det mentala, där de har varit så starka förut, i semifinalen mot Djurgården. De har fått behålla väldigt många, hela den kedjan med Nick Schilkey, Fredric Weigel och Scott Pooley som var seriens bästa. Så just att de har kontinuitet och bygger vidare på något, säger Lückner.

+ Djurgården. Svensk ishockeys mesta mästare som misslyckades med att ta sig tillbaka direkt till SHL förra säsongen. Efter tränarbyte och spelarrekryteringar under en stökig säsong har de nu organisationen och stommen på plats redan från start.

– Självklart är det en fördel. "Garpen" (tränaren Johan Garpenlöv) är med från början, han har lärt sig massor på den här resan och står bättre förberedd. (Linus) Klasen har också kommit in i det, även om de tappat ungdomarna som var något av nyckelspelare, säger Lückner om talangkvartetten, målvakten Carl Lindbom, som gått till Färjestad, och anfallarna Liam Öhgren, Färjestad, Jonathan Lekkerimäki, Örebro och Noah Östlund, Växjö.

Hockeyallsvenskan är glödhet med klassiska klubbar som Brynäs, Djurgården, AIK, Södertälje och Björklöven.

Faktum är att de fem klubbarna har fler SM-guld (44 totalt) än vad de 14 SHL-klubbarna har totalt (36).

Efter 50 år i hockeyns tjänst kommer Harald Lückner i stället av att njuta av pensionärslivet. Vad han ska göra?

– Det är ju en "sjukdom" det här, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Så det är klart att jag kommer att ha koll på läget. Jag sitter framför tv:n och bara njuter, säger Lückner.

Harald Lückner. Arkivbild.
Harald Lückner. Arkivbild.
Fakta: Expertens hockeyallsvenska tips

Favoriten: Brynäs.

Utmanarna: Björklöven och Djurgården.

Strax under: Södertälje, Västerås, AIK.

Mittenskiktet: Mora, Bik Karlskoga.

Bottenlagen: nykomlingarna Kalmar och Nybro, Almtuna, Tingsryd, Västervik och Östersund.

Så går det till: De 14 lagen möts fyra gånger i grundserien, totalt 52 omgångar. Tio första lagen går till slutspel (kvalet) där slutsegraren går upp i SHL. Lag 11 och 12 är klart för hockeyallsvenskan 2024–25 och de två sista lagen kvalar mot varandra där förloraren degraderas.

Premiäromgången, fredag (19.00): Brynäs–AIK (18.00), Bik Karlskoga–Östersund, Mora–Södertälje, Västerås–Almtuna, Västervik–Kalmar, Nybro–Tingsryd, Djurgården–Björklöven (20.30).


Fakta: Fem spännande värvningar

+ Konstantin Komarek, 30 år, forward, Västerås (från Luleå).

Tre A-VM för Österrike, 323 SHL-matcher och 153 gjorda poäng för Luleå, Malmö och Karlskrona.

+ Chad Billins, 34 år, back, Brynäs (från HV71).

Meriter från NHL och KHL, 250 SHL-matcher och 101 poäng för HV71, Brynäs och Linköping. OS-spelare för USA 2018.

+ Tyler Vesel, 29, f, Brynäs (från HV71).

123 poäng på 145 matcher i hockeyallsvenskan för HV71 och Björklöven.

+ Tom Hedberg, 24, b, AIK (från Brynäs).

Bra tidigare i hockeyallsvenskan i Modo (37 poäng på 101 matcher) och såg ut att ha en fin SHL-karriär framför sig med spel i Brynäs. Där hamnade han dock i frysboxen i fjol.

+ Anton Gradin, 23, f, Djurgården (från Tingsryd).

Modoprodukten var glödhet förra säsongen och gjorde 27 mål vilket placerade honom som fyra i hockeyallsvenskans målliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!