Engsund: ”Man tycker ju man sviker alla”

Förre Luleåbacken Oscar Engsund har fått en tung start på återkomsten i moderklubben Oskarshamn. I Smålandsderbyt borta mot Växjö utklassades SHL-jumbon. –Det är inte okej någonstans, säger Engsund efter förlusten med 1–9.

Oskarshamns Oscar Engsund. Arkivbild.

Ishockey2023-11-04 20:27

Våren 2019 gick Oskarshamn upp i SHL för första gången i klubbens historia. Oscar Engsund har följt moderklubbens fyra första säsonger i finrummet från distans samt även mött dem iklädd Luleås matchtröja.

Inför den här säsongen tyckte Engsund att det, efter sju säsonger i Norrbotten, blivit dags att vända hem till Smålands ostkust.

– Fantastiskt att ha fått komma hem och spela inför hemmapubliken igen. Det hade jag längtat efter ett tag, säger han.

"Tynger mig enormt"

Den sportsliga starten har dock inte blivit vad den landslagsmeriterade backen, som utsetts till lagkapten, hoppats och trott på.

– Resultatmässigt är det inte bra, det tynger mig enormt. Man tycker ju man sviker alla man känner, alla fans och alla på stan, säger Engsund.

Efter cirka en tredjedel av grundserien parkerar Oskarshamn under kvalstrecket.

– Det som stör mig mest är att vi spelar bra stundtals, men stundtals fallerar vi totalt.

Bortamatchen mot Växjö var spännande i några få minuter innan hemmalaget tog tag i taktpinnen. Backen Zack Giuttarris spräckte nollan och Marcus Sylvegård ökade på till 2–0. Tobias Rieder satte Växjö i 3–0-ledning innan den första perioden var över.

I den andra perioden hamnade Oskarshamns Lukas Jasek i fokus. Först reducerade Jasek till 1–3 innan han några minuter senare drog på sig ett matchstraff. Därefter rann siffrorna iväg. Två mål av Joachim Blichfeld samt varsitt mål av Joel Persson, Martin Lundberg, Robert Rosén och Gabriel Carlsson fastställde slutresultatet.

– Vi slutade kämpa för varandra och lämnade Kruse (Emil, målvakt i Oskarshamn) åt vargarna. Riktigt dåligt av oss som lag, säger Engsund.

Lägligt uppehåll

Landslagsuppehållet kommer lägligt för tabelljumbon som hamnat på efterkälken.

– Det är många matcher kvar och vi ska göra allt vi kan för att vända på det här. Defensiven har inte varit bra nog, vi behöver gå igenom grunderna igen. Kvaliteten finns, vi har ett skickligt lag men har ännu inte fått ut det, säger Oscar Engsund.

– Vi känner inte igen oss. Vi vill så klart stå för något helt annat, säger Oskarshamns tränare Martin Filander.

Växjös tränare Jörgen Jönsson var förstås mer förnöjsam med lördagskvällen.

– Jag är såklart nöjd med matchen. Många fina mål, många som hade kul ute på isen.