Engsund avgjorde med sju sekunder kvar

Luleå tog fjärde raka SHL-segern med uddamålet mot Växjö denna säsong. Den här gången kom segermålet endast sekunder innan ”hesa Fredrik” ljöd. –Skönt att den trillade in, säger Luleås segerskytt Oscar Engsund efter 2–1 borta mot Växjö

Luleås Oscar Engsund efter det vinnande målet mot Växjö.

Ishockey2022-03-12 17:37

En värmande vårsol utanför arenan, 5 438 åskådare på läktarplats och två topplag på isen – det var onekligen slutspelskaraktär på lördagens SHL-match i Växjö. Matchen blev precis så där tajt och spännande som en slutspelsmatch många gånger kan vara. Med sju sekunder kvar av den tredje perioden klev Luleås back Oscar Engsund in i matchvinnarens roll. Efter slutsignalen hyllade segerskytten sin lagkamrat Linus Omarks delikata framspelning.

– Den passen, den är magisk. Bara att titta och njuta när han (Omark) spelar i SHL, säger Oscar Engsund.

Målet var Engsunds nionde denna SHL-säsong, men första på ett tag.

– Jag hade ett stim i början, sen har det varit det gamla vanliga – stolpe ut, säger Luleåbacken och skrattar.

Maler på

När 14 sekunder återstod att spela av den inledande perioden klev Växjös back Hardy Häman Aktell fram och pricksköt, över Luleåmålvakten Joel Lassinanttis högra axel, in eftermiddagens första mål.

– Tidigare under säsongen har vi blivit lite stressade av baklängesmål, nu maler vi bara på, säger Luleås målvakt Joel Lassinantti.

Knappt fem minuter in i den andra perioden skickade Luleås back Pontus Själin i väg en lysande passning. Mottagaren, Radek Muzik, tog emot, tog några skär och prickade kyligt in gästernas kvitteringspuck.

Stundtals var det heta känslor ute på isen. Luleå inledde den tredje perioden i stark stil och skapade ett par bra chanser till ett ledningsmål. Växjö replikerade med att sätta en puck i mål, men domarna gav underkänt på grund av en klubba så hög att avslutet mer påminde om en smash i tennis än ett skott i ishockey. Kampen om poängen såg ut att gå till förlängning.

– Det brukar vara tuffa och tajta matcher mot Växjö. Inte mycket lägen åt något håll, små saker som avgör, säger Engsund.

Engsund segerskytt

Sju sekunder före den tilltänkta förlängningen klev Oscar Engsund fram och iklädde sig matchvinnarens kostym.

– Det var tajt, det kunde lika gärna gått Växjös väg, säger han.

TT: Ni kan stöta på Växjö igen i slutspelet. Kan det då betyda något att ni vunnit samtliga fyra möten i grundserien?

– Ja, det tror jag. De kan ha någon känsla av att det knappt går att göra mål på oss, säger Engsund.

Längst bak visade Joel Lassinantti stigande form.

– Vi gjorde en väldigt solid bortamatch, vi hade mycket puckinnehav och förde spelet, sammanfattar Luleås rutinerade målvakt sitt lags fjärde raka SHL-seger.