Efter skandalerna: "Handlar om hockeyns framtid"

VittnesmĂ„l och avslöjanden om sexuella övergrepp har skakat ishockeyn. Under VM lyfts skandalerna fram som en ödesfrĂ„ga. –Det handlar om att vi vill att varenda förĂ€lder ska vilja sĂ€tta sina barn i hockeyn, sĂ€ger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Avslöjanden om sexuella övergrepp har blivit en ödesfrÄga för ishockeyn. Arkivbild.

Avslöjanden om sexuella övergrepp har blivit en ödesfrÄga för ishockeyn. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ishockey2023-05-17 06:00

Inför varje match i ishockey-VM visas en film pÄ storbildsskÀrmen i arenan dÀr bland annat Kyle Beach, HV-bekantingen, medverkar.

Han trÀdde fram hösten 2021 och berÀttade om sexuella övergrepp som han utsatts för i NHL-klubben Chicago Blackhawks 2010.

Filmen ingÄr i en integritetssatsning som Internationella ishockeyförbundet, IIHF, startat efter de skandaler som rullats upp.

– Det handlar dels om hur vi beter oss och förhĂ„ller oss till varandra och sedan om tilliten till tĂ€vling, matchfixning och antidopning, berĂ€ttar Anders Larsson som ocksĂ„ sitter i IIHF:s styrelse.

Den största skandalen drabbade Kanada i fjol dÄ det bland annat framkom att det kanadensiska ishockeyförbundet haft en fond för att betala ut pengar och tysta ned sexuella övergrepp. Totalt hade motsvarande cirka 60 miljoner kronor betalats ut. Till slut tvingades hela Hockey Canadas styrelse avgÄ.

Den kanadensiska regeringen drog under tio mÄnader in sitt ekonomiska stöd till förbundet och det Äterkom först i april i Är.

"Finns utmaningar"

Även i Sverige gav Kyle Beach-affĂ€ren effekt. Förre LuleĂ„mĂ„lvakten Erik Granqvist, nu expertkommentator pĂ„ Viaplay, berĂ€ttade om hur han utsattes för en förnedrande inkilning i unga Ă„r.

Han gav tidigare i Ă„r ut en bok sedan han översköljts av liknande berĂ€ttelser frĂ„n ungdomar inom hockeyn och andra idrotter. Även i nutid.

TT: Är ni oroliga över att det finns problem pĂ„ hemmaplan?

– Man ska alltid vara ödmjuk, det finns utmaningar och problem, samtidigt upplever jag att de hĂ€r historierna som kommer fram har hĂ€nt för en tid sedan. Jag hoppas att det har blivit ett klimat nu dĂ€r det Ă€r helt okej att berĂ€tta och dela med sig av det som har varit hemskt, sĂ€ger Anders Larsson och fortsĂ€tter:

– Det hĂ€nder sĂ€kert saker nu som vi inte ser och att en enda ungdom kĂ€nner sig krĂ€nkt Ă€r en för mycket. Det Ă€r otroligt viktigt att visa var vi stĂ„r, sedan inse att ibland hĂ€nder det saker som inte Ă€r bra, dĂ„ mĂ„ste man vara tydlig.

Han tycker att det Àr positivt att de som kÀnner sig utsatta vÄgar berÀtta.

– Jag hoppas att de hĂ€r historierna kommer fram för det handlar om ett klimat dĂ€r man kan berĂ€tta mer. Det handlar ocksĂ„ om hur mĂ„nga tjejer som kommer till hockeyn. Vi Ă€r pĂ„ rĂ€tt vĂ€g, men har mycket kvar att göra, sĂ€ger han.

Hockeyn ser allvarligt pÄ allt som sipprat ut de senaste Ären.

– Det kommer sig av en historia dĂ€r vi har varit vĂ€ldigt macho. Vi Ă€r inne i en resa som handlar om hockeyns framtid. Om förĂ€ldrarna ska sĂ€tta sina barn i hockeyn mĂ„ste vi hĂ€nga med i tiden och vara relevanta, sĂ€ger Anders Larsson.

Publik och sponsorer försvann

För Larsson blev ocksÄ den stora skandalen i Kanada förra Äret ett bevis pÄ vad som hÀnder om det gÄr för lÄngt.

– Jag blev vĂ€ldigt tagen nĂ€r jag var pĂ„ junior-VM i Edmonton (i augusti 2022) och det inte var nĂ„gra mĂ€nniskor pĂ„ lĂ€ktarna och inte en enda reklamskylt pĂ„ sargen. Sponsorerna hade klivit av och fansen var inte dĂ€r. DĂ„ insĂ„g jag hur stort det var.

IIHF har sedan i december förra Äret som en del av integritetssatsningen en utbildning för alla deltagare i junior-VM, bÄde U20 och U18, och en visselblÄsartjÀnst har startats dit utsatta kan ta kontakt.

I Sverige har idrotten en gemensam visselblÄsartjÀnst genom Riksidrottsförbundet.

PĂ„ jumbotronen syns IIHF:s kampanj "Together4integrity”, i Nokia arena i Tammerfors under ishockey-VM.
PĂ„ jumbotronen syns IIHF:s kampanj "Together4integrity”, i Nokia arena i Tammerfors under ishockey-VM.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!