Efter raset – Högberg nollade Skellefteå

Från 0–7 mot bottenkonkurrenten Malmö till 3–0 mot guldkandidaten Skellefteå på tre dagar. Det går inte att säga annat än att det svänger om Linköping. –Spelar vi så här kan vi absolut förlänga säsongen med slutspel, säger målvaktshjälten Marcus Högberg.

Marcus Högberg. Arkivbild.

Marcus Högberg. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2022-03-13 20:33

Man kan lugnt påstå att Linköping blandar mellan högt och lågt – inte minst den senaste veckan.

Eller vad sägs om 4–0 hemma mot Leksand, 0–7 borta mot Malmö och 3–0 hemma mot Skellefteå?

– Jag förstår att folk undrar hur det kan skilja så mycket mellan matcherna och jag har faktiskt inget vettigt svar varför vi var så passiva mot Malmö. Både mot Leksand och nu mot Skellefteå var vi aggressiva och rappa från start och kämpade verkligen för varandra i 60 minuter, menar Marcus Högberg.

Väldigt stabil

När det väl behövdes klev den 195 centimeter store målvakten fram som den bjässe han är och radade upp högklassiga parader. Inte minst i slutet av den andra och i tredje perioden, då Skellefteå tryckte på för att försöka hämta in tvåmålsunderläget.

– Jag är helt klart nöjd med min insats, skönt att komma tillbaka direkt efter att ha släppt in sju puckar senast. Det var verkligen inte roligt. Samtidigt fick jag grymt bra hjälp av de andra spelarna att täcka puckar, de slet otroligt bra. Vi drog lärdom av den kassa matchen mot Malmö och spelade på samma nivå som mot Leksand.

LHC hade en tuff uppgift och kanske ett och annat spöke framför sig – laget hade nämligen inte producerat ett enda mål mot Skellefteå på tre möten tidigare den här säsongen. Målskillnaden i trion av förluster var 0–11.

Lägg till den utsatta positionen – där enbart vinst gällde för tabellelvan, för att inte riskera bli indragna i bottenstriden på allvar.

Hugg på slutspel

Tack vare full pott är östgötarna sju poäng före Djurgården under strecket – med tre omgångar kvar att spela. Dessutom har klubben bara tre poäng upp till Oskarshamn och Brynäs över slutspelsstrecket. På torsdag står hemmamatch mot just Oskarshamn på schemat.

– För egen del är jag ganska bra på att släppa matcher och att fokusera på nästa uppgift. Och precis så måste vi fortsätta att göra framöver. Kontraktet är inte helt säkrat ännu, samtidigt som chansen att nå till åttondelsfinal absolut finns där. Det är förstås dit vi ska göra allt för att nå.

Det tog totalt 195.20 för LHC att näta mot Skellefteå för första gången i vinter – genom skyttekungen Broc Little. Sedan kom 2–0 av Patrick Russell och 3–0 av Christoffer Ehn av bara farten.

– Inte helt fel att det var vi som nollade dem den här gången i stället. Men det är inget jag är förvånad över, jag vet hur bra vi kan prestera. Nu gäller det att vi får till en större jämnhet, menar Marcus Högberg.

Skellefteå har bara vunnit en av de sex senaste matcherna och tränaren Robert Ohlsson var allt annat än nöjd.

– Det känns som att vi befinner oss i något av ett vägskäl, då de sex senaste omgångarna inte alls varit bra från vår sida. Mot Linköping stod vi på hälarna och fortsatte att dra på oss onödiga utvisningar. Jag är helt klart lite brydd, vi har en del att fundera över, suckar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om