Efter dödsolyckan: "Valt rätt väg i Sverige"

I Sverige är halsskydd obligatoriskt inom ishockeyn – däremot inte internationellt. Efter dödsolyckan i Storbritannien förväntar sig landslagschefen Anders Lundberg att frågan lyfts. –När sådana här saker sker så kommer frågan upp på bordet, säger han.

Supportrar har lagt ned blommor och bilder på Adam Johnson och skapat en minnesplats utanför arenan efter helgens dödsolycka.

Supportrar har lagt ned blommor och bilder på Adam Johnson och skapat en minnesplats utanför arenan efter helgens dödsolycka.

Foto: Anita Maric/SWNS/TT

Ishockey2023-10-30 17:00

Förre NHL- och Malmöspelaren Adam Johnsons död har skakat om hela hockeyvärlden.

Den 29-årige amerikanen dog sedan han fått en skridsko över halsen i Nottinghams match mot Sheffield i helgen.

– Hockeyn blir väldigt sekundär, det är en jättehemsk olycka och jag tycker vi har valt rätt väg här i Sverige, säger landslagschefen Anders Lundberg.

"Ska bära halsskydd"

Nu vill många att halsskydd görs obligatoriskt i hela hockeyvärlden, inklusive NHL.

– Regelmässigt i IIHF (Internationella ishockeyförbundet) finns inte kravet, men vi som förbund säger att man ska bära halsskydd, säger Lundberg om den svenska linjen.

I Sverige infördes krav på halsskydd på alla nivåer efter dödsolyckan hösten 1995 då Moraspelaren Bengt Åkerblom förolyckades under en träningsmatch mot Brynäs.

I Sverige bötfälls spelare på seniornivå som slarvar med halsskyddet och inte bär det på ett ordentligt sätt.

Trots halsskyddsregeln sker allvarliga incidenter. I våras fick Luleås finländska backstjärna Jenni Hiirikoski en skridskoskena på halsen under SM-finalserien mot Brynäs, men opererades snabbt och klarade sig undan allvarliga skador.

"En självklarhet"

För tre år sedan blev det uppmärksammat i junior-VM när flera svenska spelare spelade utan halsskydd i premiärmatchen mot Tjeckien i Kanada.

Dagen efter stramade Svenska ishockeyförbundet till reglerna.

Samtliga spelare i landslagen ska bära halsskydd.

– Vi tillhandahåller halsskydd till alla våra spelare och uppmanar dem till att använda dem.

Eftersom halsskydd inte är obligatoriskt internationellt skulle seniorspelare kunna vägra använda halsskydd i landslaget, men enligt Lundberg är det en ickefråga.

– Att utesluta någon från laget är inget vi har diskuterat, men vi har en jättebra dialog med spelarna och har inte sett någon problematik kring det.

Anders Lundberg.
Anders Lundberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!