Efter alla smällar: "Vill inte sluta spela"

Hjärnskakningar inom ishockey är ett stort problem. Vimmerbyspelaren Tobias Fridh är en i raden som drabbats. Mot Borås fick han sin sjunde hjärnskakning i karriären. "Jag är fortfarande inte helt bra", säger han.

Tobias Fridh i ett derby mot Tranås.

Tobias Fridh i ett derby mot Tranås.

Foto: Jonatan Wedding

Ishockey2020-04-02 17:00

Efter flera år på vift, i Oskarshamn och Tyringe, vände Tobias Fridh hemåt igen. Till Vimmerby och Vimmerby Hockey. Säsongen fick ett abrupt slut som ni vet, där andra matchen mot Hudiksvall borta i tredje playoff-rundan, inte spelades. Det i sviterna av corona-viruset. Det var ett tungt slag för VH, som för första gången i klubbens historia var på väg mot kvalserien till HockeyAllsvenskan. Formen var strålande. Spelet av bästa märke. 

Vimmerby var bara en ynka seger från att nå kvalserien. De hade tagit sig så långt via en övertygande serieseger i Fortsättningsserien och genom starka insatser och vinster mot Kallinge, Huddinge och så då 1-0 i matchserien mot Hudiksvall i playoff. 

Lika tråkigt som säsongen avslutades för Vimmerby Hockey, lika tråkigt avslutades den för Tobias Fridh. Forwarden fick följa hela playoff-spelet vid sidan av rinken. Oförmögen att lira. 

–  Det var jättejobbigt. Jag ville så gärna vara med. Hela laget hade steppat upp. Först i Fortsättningsserien, och sedan ännu mer i playoff. Vi var jättebra och hade hittat ett bra spel. 

Men, som flera gånger tidigare, så var det en hjärnskakning som höll honom borta från isen. 

– Jag vet faktiskt inte riktigt vad som hände när jag fick smällen. Det var mot Borås (19 februari). Plötsligt blixtrade det bara till i huvudet. Kanske var det att jag åkte in i plexiglaset. Men jag vet inte. Det syns inget på videon, men något konstigt var det. 

Tobias Fridh visste mer än väl vad det handlade om...

– Sedan jag lämnade Vimmerby för Oskarshamn, så var det här min sjunde hjärnskakning. Och jag har fått alla de fyra-fem senaste åren. 

Förra säsongen fick ett lika trist avslut som denna, då i Tyringe. 

– Då fick jag två hjärnskakningar på kort tid. Då tog det tre månader innan jag blev bra. 

Hur mår du nu?

– Hyfsat. Det har blivit bättre, men värken kommer fortfarande då och då. På morgonen har jag nästan alltid huvudvärk. Men det är skönt att jag kan jobba. Det går helt ok, men jag får vila ibland efter jobbet. 

Upplever du det som att det krävs allt mindre smällar för dig att få hjärnskakningar nu?

– Det är svårt att säga, men när jag fick den senaste så var det knappt en smäll. Och jag använder en specialhjälm med extra skydd med tanke på vad som hänt innan. Det hjälpte tyvärr inte. Så det är svårt att säga vad man ska göra. 

21-åringen säger vidare att han tar det lite dag för dag. Det enda som han vill och strävar efter just nu är att bli symtomfri. Och när han väl är det, så väntar en så kallad hjärntrappa, som används vid hjärnskakningar. 

– Ja, jag vet hur det fungerar vid det här laget. Man får ta det i olika steg.  

Hur går dina tankar kring din hockeyframtid?

– Nu tänker jag bara på att bli bra från det här. Det får ta sin tid. Det är inget man leker med. Sedan får jag fundera, men visst vill jag fortsätta spela. Jag har spelat hockey i hela mitt liv och det är svårt att tänka sig att inte kunna köra vidare. 

Tobias Fridh berättar att han trivdes jättebra i laget. 

– Det var roligt att komma hem igen, trist bara att det slutade som det gjorde. Både för mig och för laget. 

Har du hört något från klubben?

– Ja, de har sagt att vi får avvakta.

Det får även Tobias göra. Just nu handlar allt om försöka må helt bra igen efter senaste smällen.

Tobias Fridh skriker ut sin glädje efter ett VH-mål.
Tobias Fridh skriker ut sin glädje efter ett VH-mål.
Vimmerbys poängtopp

Vimmerby Hockey stod med ena benet i kvalserien till HockeyAllsvenskan. Mer än så blev det inte då säsongen avbryts på grund av coronapandemin 

Här följer de bästa poänggörarna under säsongen: 1) Roman Semjonovs 51 poäng (26+25), 2) Anton Carlsson 41 (16+25), 3) Jakob Karlsson 35 (9+26), 4) Kristoff Kontos 33 (11+22), 5) Niklas Salo 31 (11+20), 6) Mattias Wigley 30 (17+13), 7) Oskar Carlsson 30 (12+18), 8) Christoffer Rasch 29 (9+20), 9) Pierre Gustavsson 21 (7+14), 10) Linus Ljung 17 (5+12).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!