Effektivt Linköping vände och räddade serien

Linköping var på väg ut ur semifinalserien i SM-slutspelet i ishockey mot Luleå. Då vändes 0–1 till 3–1 – och trots stor press av Luleå höll Linköping undan och vann med 3–2. Det kan laget tacka målvakten Stephanie Neatby för – efter 47 räddade skott.

Linköping kunde jubla efter att laget vunnit den tredje semifinalen mot Luleå med 3–2 och räddat en matchboll. Arkivbild.

Ishockey2022-03-24 20:32

Efter 0–1 borta i måndags och 1–2 hemma efter förlängning på onsdagen var Linköping pressat att vinna torsdagskvällens tredje semifinal mot Luleå – annars skulle säsongen vara slut.

Det började inte direkt bra.

Redan efter 3.57 blev Linköping passivt i egen försvarszon. Luleås Josefine Høegh Persson forecheckade förtjänstfullt och pucken hamnade hos Noemi Ryhner som gav Luleå ledningen med 1–0.

Regerande mästaren Luleå fortsatte att pressa på och såg där och då ut att vara på väg mot en fjärde raka SM-final.

Effektivt Linköping

Då var det Luleås (o)tur att slarva i egen zon. En rejäl felpassning snappades upp av Linnea Johansson, som skickade in pucken framför mål där Andrea Dalen styrde in 1–1 efter 14.07.

Bara 18 sekunder in på den andra perioden höll sig Andrea Dalen framme på nytt, när hon förpassade Jessica Adolfssons passning till 2–1 i powerplay.

Luleå dominerade den andra perioden stort och vann bland annat skotten med 24–8. Men Stephanie Neatby var omutlig i målet – och framåt var Linköping effektivt.

Efter en snabb spelvändning spelade Justin Reyes in pucken perfekt till Linnea Johansson, som kom farande och satte 3–1.

– Jag tycker faktiskt det är väldigt bra gjort. Jag får både klubba upp i halsen innan och en slashing, men klarar att återhämta mig bra och följer med Ray upp i anfallet som gör det väldigt snyggt och kan lägga in den där, så det känns lite extra skönt, sade Johansson till SVT.

Just att ta avslut direkt utan en onödig mottagning är något 19-åringen har nött extra på.

– Absolut. Det går snabbt i ligan och snabbare och snabbare för varje år. Man har inte den tiden på sig man kanske hade för några år sedan. Det gäller att nypa till puckarna när man får läget, sade hon.

"Glödhet målvakt"

Linnea Johansson passade också på att hylla målvakten Stephanie Neatby.

– Vi har en glödhet målvakt i dag, sade hon.

Neatbys storspel fortsatte i den tredje perioden. Visst, Ronja Savolainen reducerade till 2–3 knappt fem minuter in i den tredje perioden. Därefter pressade Luleå på för en kvittering, som dock aldrig kom. Neatby tog 15 skott i den tredje perioden, till totalt 47 räddningar, och Linköping räddade den första matchbollen i semifinalserien.

Nästa semifinal avgörs på lördag i Luleå.

I den andra semifinalserien leder Brynäs med 2–0 i matcher mot HV71, och kan bli finalklart på fredagskvällen.