Edmonton till slutspel – slog topplaget

Edmonton knep i natt en plats i Stanley Cup efter att ha besegrat topplaget Colorado på hemmais i NHL-ishockeyn. Joel Eriksson Ek fixade samtidigt tre poäng när hans redan slutspelsklara Minnesota slog Seattle hemma och Filip Gustavsson blev matchhjälte i Ottawa-målet.

Edmontons stjärnor Connor McDavid (97), Evander Kane (91) och Evan Bouchard (75) firar slutspelsplatsen efter 6–3 mot Colorado.

Ishockey2022-04-23 07:20

Edmonton ställdes mot svåraste möjliga motstånd i NHL:s västra konferens i natt – Colorado, som säkrat tabellsegern.

Colorado tog också ledningen i den första perioden, men slutspelsplatsen hägrade för hemmalaget, som inte lät sig avskräckas. Efter hattrick av Edmontons Evander Kane i den andra perioden och tre assist av lagets superstjärna Connor McDavid tog Edmonton en 6–3-seger och blev därmed det femte laget i den västra konferensen att säkra en plats i Stanley Cup.

Tack vare sina tre assist gick Connor McDavid dessutom återigen upp i topp i NHL:s poängliga, på 113 poäng, varav 43 mål.

Matchens svenska insats stod Colorados André Burakovsky för, som noterades för två assist.

Två mål av Eriksson Ek

Sedan tidigare slutspelsklara Minnesota – just nu tvåa i den västra konferensen, tätt jagad av Calgary och St Louis – vann i natt en klar seger över avhängda Seattle. Joel Eriksson Ek såg med två raka mål till att Minnesota kom ikapp ett tvåmålsunderläge och laget drog sedan ifrån med ytterligare fyra raka mål, varav ett passades fram av Eriksson Ek.

Seattle fick in ett tröstmål i powerplay i den tredje perioden, men hade ingen chans att komma ikapp. Minnesota vann således med 6–3.

Gustavsson matchhjälte

Ottawas målvakt Filip Gustavsson blev matchhjälte när han räddade samtliga straffar i i mötet med Columbus. 23-åringen storspelade redan under ordinarie matchtid, räddade 33 skott och bidrog till att Ottawa lyckades ta matchen till förlängning med 1–1 efter full tid.

I den avgörande straffläggningen var Gustavsson en vägg och räddade samtliga tre straffar han fick emot sig, bland annat en av Gustav Nyquist. Till slut kunde Ottawas Tim Stützle sätta segermålet.

Både Ottawa och Columbus är dock avhängda i den östra konferensen och kommer inte att spela slutspel.

Lagen som är klara för Stanley Cup-slutspel

Östra konferensen:

Florida, Carolina, Toronto, New York Rangers, Tampa Bay, Boston, Pittsburgh, Washington (samtliga åtta slutspelsplatser är klara).

Västra konferensen:

Colorado, Minnesota, Calgary, St Louis, Edmonton (tre platser återstår att fylla).