Drömvärvningen ska fixa gyllene tider

Drömvärvningen är på plats. Då hoppas Skellefteåfansen att brustna finaldrömmar är ett minne blott. –Vi har ett bra lag så det är ingen som kommer att göra det själv, säger drömförvärvet Oscar Lindberg.

Skellefteås drömvärvning Oscar Lindberg är äntligen hemma igen. Uppdraget: SM-guld.

Skellefteås drömvärvning Oscar Lindberg är äntligen hemma igen. Uppdraget: SM-guld.

Foto: Christine Olsson/TT

Ishockey2023-09-11 11:14

Han är tillbaka i Skellefteå AIK efter tio säsonger i NHL (bland annat New York Rangers), KHL och schweiziska ligan.

När han lämnade 21 år gammal hade Skellefteå precis vunnit sitt första av två raka SM-guld och Lindberg hade utsetts till slutspelets MVP.

De senaste nio åren har laget förvisso tillbringat i toppen – men fyra raka förlorade SM-finalserier har gjort att tålamodet börjat tryta i Guldstaden, som den kallas för Bolidens verksamhet med utvinning av ädelmetaller.

Det är där Oscar Lindberg, 31, kommer in i bilden.

I många år har han setts som drömvärvningen och i slutet av juli blev allt klart.

Efter många och långa förhandlingar mellan Bern och Skellefteå då han hade ett år kvar på det schweiziska kontraktet.

– Det var skönt, speciellt som det drog ut på tiden. Det var tillbaka till Bern som gällde annars och det var i sluttampen innan jag skulle flyga tillbaka, säger Lindberg som skrivit fyraårskontrakt.

Tonar ned pressen

Men han slår snabbt fast att det inte är han själv som ska se till att Skellefteå når hela vägen.

– Vi har en bred och bra trupp, konstaterar den dubble VM-guldmedaljören.

TT: Känner du press som drömvärvningen?

– Nja, press har man väl egentligen haft överallt dit man kommit. Det är inget supernegativt, det är folk som har förväntningar och vill att man ska spela bra. Min egen press på mig själv brukar vara högre, säger han.

Skellefteåtränaren Robert Ohlsson är eld och lågor över att Lindberg är tillbaka.

– Jag ser honom som en naturlig arvtagare till Jocke Lindström, med många av de egenskaper som han hade. Så det betyder jättemycket nu när Jocke har slutat att han förhoppningsvis kan bli en lika viktig pusselbit, säger Ohlsson.

"Ligan mer attraktiv"

Lindberg är en i raden av meriterade hemvändare i SHL den här säsongen.

Spelare som Linus Omark, Luleå, Magnus Nygren, Färjestad, Henrik Tömmernes och Carl Klingberg, Frölunda, samt Anton Strålman, HV71, är andra.

– Jag tror ligan har blivit lite bättre som i fjol när KHL-möjligheten stängdes ned, så SHL har blivit lite mer attraktiv. En bättre och jämnare liga tror jag gör att fler tittar hemåt, säger Oscar Lindberg.

TT: Är det någon av de andra du kommer att följa med lite extra intresse?

– Det är väl kanske lagkompisar jag har haft i landslaget som det blir kul att följa, säger Lindberg som gjorde sin fjärde VM-turnering i våras i Tammerfors.

Inledningen på återkomsten har bjudit på en del turbulens i klubben. Detta då KHL-amerikanen Kenny Agostini värvades in – ett beslut som Skellefteå fick backa från och riva kontraktet innan han ens hunnit komma till staden.

– Det kom fram information som de inte visste om från början. Det blev lite olyckligt, säger Lindberg.

Fakta: Andra heta hemvändare

Henrik Tömmernes, b, Frölunda, 33 år.

Kallas för Europas bäste back av en anledning. Tömmernes har öst in poäng i sex säsonger för schweiziska mästarklubben Genève-Servette och hållit hög klass i Tre Kronor. Tog SM-guld med Frölunda 2016.

Linus Omark, f, Luleå, 36.

Schweizisk mästare tillsammans med Tömmernes förra säsongen efter att året innan fallit i den sjunde och avgörande SM-finalen med Luleå mot Färjestad. Den 36-årige pucktrollaren från Övertorneå är, enligt många, SHL:s hetaste spelare. Tog VM-guld 2017.

Magnus Nygren, b, Färjestad, 33.

Tillbaka i Karlstad efter sex säsonger i Davos. Offensiv gigant som tog SM-guld med Färjestad 2011.

Anton Strålman, b, HV71, 37.

Har börjat komma upp i åren, men hans meritlista skojar man inte bort; 16 år i NHL, 938 NHL-matcher och ytterligare 113 slutspelsmatcher, VM-guld 2017. Spelade senast i SHL 2006–07 med Timrå.

Carl Klingberg, f, Frölunda, 32.

Energiknippet från Lerum är tillbaka i SHL efter tolv säsonger i Nordamerika, KHL och Schweiz. VM-guld 2017, OS-spelare 2021 och två mästartitlar i Schweiz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!