Drömmålet sänkte Lettland – Kanada till final

Kanada var länge illa ute i semifinalen mot Lettland i ishockey-VM. Men en stark tredjeperiod bäddade till en vändning och senare till seger med 4–2. Mycket tack vare 18-årige Adam Fantilli som stod för ett drömmål.

Kanada är klart för VM-final.

Ishockey2023-05-27 15:49

Efter att ha slagit ut Tre Kronor i torsdags ställdes Lettland mot jätten Kanada i VM-semifinalen.

Och länge var Lettland på väg mot ännu en jätteskräll.

19-årige Dans Locmelis, tidigare i Luleås J20-lag, spräckte nollan när han petade in en retur tidigt i den första halvleken.

Sedan tog Kanada över och kom våg efter våg – och till slut kom kvitteringspucken.

I mittenakten fick Samuel Blais till en drömträff och 1–1 var ett faktum.

Men Lettland gav sig inte – och ett par minuter senare tog man ledningen igen genom Rūdolfs Balcers.

Kanada, som har flest VM-guld, kom ut till den tredje perioden som ett helt annat lag. Bättre självförtroende, mer beslutsamma och dessutom väldigt pricksäkra.

Först satte Crouse Laughton 2–2 och halvvägs in i perioden tog Kanada ledningen efter mål av Adam Fantilli. 18-åringen vände in och ut på sin motståndare och gav Kanada den efterlängtade ledningen. Fantilli stod för ett riktigt drömmål.

Lettland gick för 3–3, men lyckades aldrig skapa några heta kvitteringschanser och Kanada höll undan och vann till slut med 4–2 och är klart för VM-final på söndag. Väl där väntar Tyskland.