Djurgården krossade LHC efter coronafallen

Djurgården körde över Linköping med 6–2 i SHL-mötet mellan två av den svenska ishockeyligans mest coronadrabbade lag. De senaste veckorna har varit utmanande för båda lagen. –Ett coviduppehåll, det är något annat än ett försäsongsuppehåll, säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson.

Djurgården körde över Linköping och jublade bland annat över 2–0-målet från Linus Andersson, mitten, i Hovet i Stockholm.

Djurgården körde över Linköping och jublade bland annat över 2–0-målet från Linus Andersson, mitten, i Hovet i Stockholm.

Foto: Jessica Gow/TT

Ishockey2020-11-12 21:20

När covid-19, infektionssjukdomen som orsakas av coronaviruset, på allvar började sprida sig bland Sveriges bästa ishockeylag i oktober var Linköping, 24 smittade i och kring laget, och Djurgården, minst fem smittade, två av SHL-lagen som drabbades hårdast. Coronautbrotten tvingade båda lagen att skjuta fram fem matcher före förra veckans landslagsuppehåll och Karjalaturneringen i Helsingfors.

– Det har varit en speciell situation, det måste jag ändå erkänna, säger Linköpings tränare Bert Robertsson.

I tisdags spelade LHC sin första match sedan den 17 oktober och vann med 2–1 hemma mot Skellefteå. Djurgården gjorde samtidigt sin första match sedan den 20 oktober och förlorade med 2–4 borta mot Oskarshamn.

"En extra försäsong"

– Det har ju blivit en extra försäsong, 21 dagar tror jag att det var från match till match, säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson och tillägger:

– Ett coviduppehåll, det är något annat än ett försäsongsuppehåll. Det får jag ändå säga, för det har varit mycket folk som har varit ifrån varandra.

Under torsdagskvällens hemmamatch mot Robertssons Linköping stod Ohlssons Djurgården som dominant segrare med 6–2 – Stockholmslagets första trepoängare sedan coronafallen.

En av matchens stora förgrundsfigurer var William Eklund. Djurgårdens 18-årige juniorforward både inledde målskyttet, 1–0 3.01 in i första perioden, och avslutade detsamma, 6–2 12.03 in i tredje.

Eklund, son till Djurgårdens tidigare publikfavorit Christian "Fimpen" Eklund, spelade också fram till Linus Andersson 2–0-mål.

"Som sin pappa"

– Det känns bra, jag tycker att vi har en bra kemi i linan och jobbar hårt där ute, sade William Eklund till C More och hyllades av Ohlsson på presskonferensen efter matchen:

– Lite som sin pappa fast bra med pucken. Han jobbar bra, sliter, och är lyckosam med ett par mål här i dag. Han har varit bra under hela resan, jättekul att se Williams framfart.

Bröt lång måltorka

Djurgården tog ett avgörande grepp om matchen med två mål inom loppet av 77 sekunder i andra perioden. Jesper Pettersson satte 4–1-målet vilket var den landslagsmeriterade backens första SHL-mål sedan förlustmatchen hemma mot Skellefteå den 5 mars förra året – efter totalt 77 mållösa matcher i rad (58 i SHL och 19 i SM-slutspelet).

– Det var riktigt skönt att göra mål, inte ett enda mål förra säsongen. Jag har bara fortsatt att skjuta och skjuta och jag vet att jag är duktig offensivt också. Så det är skönt att äntligen få lite utdelning, säger han.

Tillsammans med lagkamraterna kunde den assisterande lagkaptenen jubla över Djurgårdens första seger sedan den 17 oktober (6–3 hemma mot HV71), inför en klart mindre publik än de tusentals som hade funnits på läktarplats om världen inte hade befunnit sig i en pandemi.

– Det är absolut en riktigt häftig känsla att göra mål inför ett fullsatt Hovet, det finns väl nog inget bättre. Men det var lika skönt att göra en kasse i dag också, säger Pettersson.

En mindre tillåten publikskara var insläppt i Hovet i Stockholm.
En mindre tillåten publikskara var insläppt i Hovet i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!