"Det är ett helt galet surr kring ishockey"

NHL:s nyaste lag laddar för premiären. Med en spektakulär arena, tiotusentals fans och fem svenska spelare ger sig Seattle Kraken in i jakten på Stanley Cup. –Det är ett helt galet surr kring ishockey, säger John Barr, som i tio år har kämpat för att få ett NHL-lag till staden.

Bygget av Seattles nya Climate Pledge Arena pågår in i det sista. Allt är nytt, förutom taket – som byggdes för Världsmässan 1962. Bild från i juli.

Bygget av Seattles nya Climate Pledge Arena pågår in i det sista. Allt är nytt, förutom taket – som byggdes för Världsmässan 1962. Bild från i juli.

Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Ishockey2021-09-30 05:30

Climate Pledge Arena, ett stenkast från utkikstornet Space Needle i centrala Seattle, är gammal, byggd för Världsmässan 1962. Men nästan allt utom det karakteristiska taket är omgjort. Allt under taket har grävts ut och arenan har gjorts dubbelt så stor.

– Det är otroligt, jag skulle vilja se en match från alla olika platser på läktarna. Det är overkligt hur de fått till alla möjligheter, det kommer att bli fantastiskt, säger John Barr.

Han driver podcasten "Sound of hockey", och är en av de som från gräsrotshåll kämpat längst för att få ett NHL-lag. Den 4 december 2018 fick han lön för mödan när NHL gav beskedet om att staden hade lyckats. Dagen därpå hyllades hans kamp via klubbens Twitterkonto :

"Tack John Barr för din obevekliga passion för att få NHL till Seattle".

Anrik ishockeystad

Staden skrev 1917 historia som det första laget från USA att vinna Stanley Cup, men sedan 1975 – då ett kraftigt skuldsatt Seattle Totem dukade under – har man saknat lag i NHL.

Enligt Barr behövs tre komponenter för att få in ett lag i NHL. En modern arena med tillräcklig kapacitet, ett tillgängligt lag (antingen via expansion eller flytt) och en ägare.

– Vi har företag som Microsoft, Amazon, Boeing och Expedia här i Seattle. Så här finns mycket pengar, både folk som kan köpa säsongsbiljetter och företag som kan sponsra, säger han.

För några år sedan drabbades kampanjen för att få ett eget NHL-lag till staden av ett tungt bakslag, när ligan valde att expandera till Las Vegas.

– Att missa den chansen var förödande. Du vet aldrig om det kommer någon ny chans. Då hade jag jobbat för att få hit NHL i sex år. Det var tufft, säger han.

"Galet surr"

En supporterkultur har vuxit fram genom åren, som fått energi av drömmarna om ett framtida ishockeylag. Det rör sig dels om de som gillar ishockey, dels om de som generellt stödjer Seattles olika idrottslag, enligt Barr.

– Det är fantastiskt. Det är så många som spelar ishockey nu. De startar en "lär dig åka skridskor"-kurs den här månaden och det är 900 som skrivit upp sig på den. Det är ett helt galet surr kring ishockey. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig det. Jag trodde att det skulle ta tid att skapa en ishockeykultur, men det sker framför våra ögon.

Intresset har möjligtvis en baksida.

– Efterfrågan på biljetter har varit så stor att priset har pressats uppåt. För en del har det blivit ouppnåeligt. Förhoppningsvis kan laget nå ut även till den publik som inte kan vara på plats.

Vegas satte standard

Förväntningarna då? Att ta sig till slutspel redan första året är realistiskt, enligt Barr.

– Och tar man sig till slutspel kan vad som helst hända, säger han.

Vegas framgångar – laget tog sig hela vägen till final under lagets premiärsäsong 2017–2018 – ger visst hopp.

– Jag hör ingen som tror att vi ska ta hem Stanley Cup. Jag tror att man helt ärligt bara är förväntansfull på att se laget bära Seattles färger och representera vår stad.

Rättad: En tidigare version hade fel efternamn på John Barr. Rätt är att han heter just så.

Några av Seattles spelare presenterades efter expansionsdraften i somras framför stadens berömda utkikstorn. Bakre raden från vänster: Mark Giordano, Brandon Tanev, Jamie Oleksiak, Hadyn Fluery, Jordan Eberle och Chris Driedger. Framför dem står ägarna David Wright, Jerry Bruckheimer och Andy Jassy samt general manager Ron Francis.
Några av Seattles spelare presenterades efter expansionsdraften i somras framför stadens berömda utkikstorn. Bakre raden från vänster: Mark Giordano, Brandon Tanev, Jamie Oleksiak, Hadyn Fluery, Jordan Eberle och Chris Driedger. Framför dem står ägarna David Wright, Jerry Bruckheimer och Andy Jassy samt general manager Ron Francis.
Fakta: John Barr om Seattles svenskar

Seattle har fem svenska spelare i sitt lag (tidigare klubb inom parentes), som fått smeknamnet "Swedish house mafia". Här är ishockeyentusiasten John Barrs syn på dem:

Calle Järnkrok (Nashville): "Jag köpte en tröja med Calle Järnkrok. Han kanske inte är den mest populära svensken, men jag har alltid gillat Nashville. Det är en spelare jag identifierar mig med."

Adam Larsson (Edmonton): "Han är stabil. Jag tror att han kan komma med i det svenska OS-laget, han är så stabil och stark där bak."

Alexander Wennberg (Florida): "Det finns stora förhoppningar kring honom, han hade en stark säsong i Florida. Om han får till 15–20 mål per säsong kan han bli spännande och han är en topp sex-forward."

Marcus Johansson (Vegas): "Jag är lite osäker på var han passar in. Kan han spela både offensivt och defensivt? Det blir spännande att se vad han kan åstadkomma".

Gustav Olofsson (Montreal): "Han kommer nog att börja i AHL. Han har potential men har haft skador, vilket har bromsat utvecklingen. Men han utgör så att säga ingen risk för Kraken, utan kan vara en kandidat att plocka upp."


Fakta: Seattles väg mot NHL

2018 kom beskedet från NHL:s styrelse att Seattle blir ligans 32 lag, via expansion.

Laget ägs av en grupp med bland andra företagsledaren David Bonderman, Hollywoodproducenten Jerry Bruckheimer och Tod Leiweke – vd och ordförande – som betalat 650 miljoner dollar för att få ett lag till Seattle, och som dessutom investerade en miljard för att bygga den nya Climate Pledge Arena, där taket återanvänts från en tidigare hall.

Närmast derbystämning kan det bli när laget möter Vancouver i Kanada, bara tre timmar bort med bil.

Redan innan ligan gav sitt besked hade 33 000 fans lagt deposition för att få säsongsbiljetter. Den nybyggda arenan har 17 100 platser vid ishockeymatcher.

I somras fick Seattle välja 30 spelare från de övriga NHL-lagen utom Vegas, enligt speciella regler där respektive lag fick skydda ett visst antal spelare från flytt.

Kraken – ett jättelikt bläckfiskmonster – är Seattles nya symbol. Figuren kommer från nordisk sjöfarartradition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!