Debuterade och blev målskytt: "Helt obeskrivligt"

Han debuterade i Färjestad och SHL. Då slog 17-årige Jack Berglund till direkt. –Helt obeskrivligt, säger han om sitt mål i 7–4-segern borta mot Skellefteå.

Jubel i Färjestad efter vändningen borta mot Skellefteå. Arkivbild.

Ishockey2023-11-28 17:05

Efter ett träningspass med Färjestad fick Jack Berglund ett sms senare på dagen.

Budskapet: Du är med i matchtruppen till mötet med Skellefteå.

Med flera spelare skadade i Karlstadslaget blev istiden mer än förväntat – och dessutom satte han dit karriärens första SHL-mål.

– Skitkul. Jag fick ett bra pass av "Mackan" (Marcus Westfält) och det var bara att slänga dit den, säger han till TV4 Play.

Vände till seger

Berglund satte 3–2 i andra perioden, en mittenakt som Färjestad gjorde fyra mål i och därmed vände 0–2 till ledning.

I intervjun med TV4 Play lyfte Berglund fram föräldrarnas hjälp fram i hockeyvärlden, kanske främst av allt pappa Christian som var med och vann SM-guld med Färjestad 2011.

– Så klart farsan har hjälpt mig hela vägen och han fortsätter att hjälpa mig varje dag. Han är min idol, säger han.

Tränaren Tomas Mitell:

– Jag gillar det vi har sett på träning, men han behöver fortsätta att bygga muskler och sin snabbhet i skridskoåkningen. En intressant spelare, säger han.

Victor Ejdsell:

– Jag är jäkligt imponerad. Jag tycker han visar att han är mogen, gör rätt saker och vinner kamper. Det är det man vill se av en ung kille, att man vågar, tar för sig och inte bara kliver in och är en i mängden.

Snöig uppladdning

Färjestad fick en minst sagt speciell uppladdning till bortamötet med Skellefteå.

Klubben hade koll på väderprognoserna, tog höjd för snöovädret och började resan norröver flera timmar tidigare än vad de brukar.

Men inte ens det hjälpte.

Enligt Värmlands Folkblad fick laget sitta 2,5 timmar i flygplanet innan de fick klartecken att lyfta.

När matchtruppen sedan var i höjd med Skellefteå kom nästa tung besked: Snöovädret i Västerbotten resulterade i att Färjestad tvingades flyga förbi och i stället landa i Luleå – drygt 13 mil norr om Skellefteå.

Därifrån väntade bussresa.

När matchen väl var i gång – fem minuter senare än planerat – kom ytterligare en kalldusch: 0–1 redan efter drygt fyra minuter och innan ens halva perioden var spelad hade Skellefteå ökat på ledningen.

Ett underläge som sedan vändes till seger – bland annat tack vare Jack Berglund och tvåmålsskytten Ejdsell.