De fann varandra från olika hockeykulturer

Kontos till Salo. Salo till Kontos. De har hittat varandra - både på och utanför isen. Den ene är från Kanada, den andre från Finland. "Vi har bra kemi", säger de båda kedjepolarna inför säsongens hittills viktigaste match.

Kristoff Kontos, till vänster, och Niklas Salo, till höger, hittar varandra bra – inte bara på isen.

Kristoff Kontos, till vänster, och Niklas Salo, till höger, hittar varandra bra – inte bara på isen.

Foto: Vimmerby Tidning

Ishockey2020-02-25 11:30

Det finns många exempel i hockeyhistorien på kedjeformationer som har något extra. Ni som varit med ett tag minns Brynäs "smurfkedja", likaså en av Sveriges genom tiderna bästa med Vimmerbysonen Thomas Rundqvist, Håkan Loob och Jan Ingman i Färjestad och så "Domedagskedjan" i Philadelphia med Mikael Renberg, Eric Lindros och John LeClair.

Det är bara några exempel. Vimmerby Hockey har också haft flera vassa kedjor genom årens lopp. Även den här säsongen. Kristoff Kontos, Niklas Salo och Nils Rygaard har visat sig vara en stark enhet. Gemensamt för trion är att de värvades in av VH en bit in i säsongen.

– Vi har bra kemi, säger Kontos och Salo unisont när vi träffar duon några timmar innan måndagsträningen.

Faktum är att Kristoff Kontos vann vårseriens poängliga totalt med 25 poäng. Strax därbakom kom Salo som fyra med 20. Tredjelänken Rygaard kom in senare under säsongen och producerade tio poäng.

Alla tre är rutinerade, vilket är viktigt i den här typen av matcher som väntar med början tisdag kväll hemma mot Kallinge – tillika första matchen i playoff.

– Det är viktigt med erfarenhet i såna här lägen. Vi vet vad som väntar och jag ser fram mot de här matcherna när allt ska avgöras, säger Kristoff Kontos.

Niklas Salo nickar samstämmigt bredvid.

Båda har varit med om viktiga slutspelsmatcher otaliga gånger i sina hemländer.

Vad är viktigast för att lyckas i såna här matcher?

– Ett bra målvaktsspel är grunden, likaså att försvarsspelet fungerar och att det går bra i special teams (powerplay och boxplay), säger Kontos.

Båda känner trygghet inför vad som väntar – och lyfter fram disciplinen, strukturen och lagets fysiska status som betydelsefulla komponenter till varför VH lyckades så bra i Vårserien.
 

Och så en viktig aspekt till...

– Det är lika roligt att komma till hallen varje dag och träffa killarna i laget. Vi är en grupp som trivs tillsammans, vilket inte alls varit någon självklarhet i tidigare lag man spelat i, säger de båda.

Trivs gör även Kontos och Salo i varandras sällskap. Både på och utanför rinken. På isen märks det tydligt då de har ett bra samspel och ett rörelsemönster som ofta sätter griller i huvudet på motståndarna.

Kontos och Salo.

Det kan bli Vimmerbys vinnarvapen – igen.

Niklas Salo.
Niklas Salo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!