Danmark segrade igen – grupptvåa i OS-debuten

Danmarks första OS-turnering i ishockey fortsätter i oförväntat bra stil. Herrarna tog sin andra seger i Peking efter att ha besegrat Schweiz med 5–3 och säkrade därmed positionen som grupptvåa. –Vi spelar på ett sätt där vi kan slå alla lag, säger danske Patrick Russel, till vardags i SHL-laget Linköping.

Schweiz-spelaren Killian Mottet lyckas inte sätta pucken bakom Danmarks Matias Lassen (till vardags i Malmö i SHL) och målvakten Sebastian Dahm.

Ishockey2022-02-12 16:38

Danmark skrällde i sin OS-debut, när man slog Tjeckien med 2–1. I lördagens match mot Schweiz tog danskarna sin andra seger för turneringen i och med 5–3-resultatet.

Danskarna, med sju spelare från SHL och hockeyallsvenskan, hade skapat en maffig 4–1-ledning i inledningen av den tredje perioden och såg därför ut att ha segern i sin hand.

Russel: Tiden i Linköping viktig

Men med 4–2 och ytterligare en schweizisk reducering med knappt tre minuter kvar av matchen väcktes hoppet om kvittering – men istället var det Frederik Storm som avgjorde för Danmark. Hans 5–3-mål med en minut kvar var precis det danskarna behövde för att hålla Schweiz borta.

Danska målskyttar blev Mikkel Boedker, Frederik Storm (2), Nicolai Meyer och Peter Regin.

Från SHL återfanns Malmöspelarna Markus Lauridsen, Oliver Lauridsen och Matias Lassen samt Timråspelaren Morten Madsen och Linköpingspelaren Patrick Russell på den danska isen, där Russell bland annat stod för tre assist.

– Vi spelar bra defensivt och kan vi göra mål på våra chanser tror jag att vi har chans mot alla, säger Patrick Russel efter segern och fortsätter sedan:

– Vi gjorde det bra och pucken hoppade lite i vår väg den här gången. Vi har haft chanser i de andra matcherna också, men idag gick den bara in.

29-åringen, som lämnade NHL och Edmonton Oilers för Linköping efter att ha fått för lite istid, säger att ansvaret han fått i SHL-klubben varit betydelsefullt för honom.

– Det är definitivt fantastiskt att få mycket speltid och att få bli en viktig spelare igen. Det stärker självförtroendet.

Den hockeyallsvenska målvakten Frederik Dichow i Kristianstad och Brynässpelaren Nick Olesen fick ingen istid i den här matchen.

Första ryska förlusten

Samtidigt åkte förhandsfavoriterna i gruppen, Ryska olympiska kommitténs lag, på sin första förlust efter 5–6 mot Tjeckien. Med 5–5 vid ordinarie matchtid avspelad avgjorde till sist tjeckiske Libor Sulak i förlängningen.

Det ryska laget är trots resultatet nu klar gruppsegrare i grupp B framför Danmark (med bättre målskillnad) och går direkt till kvartsfinal. Dit går gruppsegrarna och den bästa tvåan. Resten av lagen möts i åttondelsfinaler, eller kvartsfinalkval, som det också kallas.

Tre Kronor har spelat två matcher på två dagar – segrar med 3–2 över Lettland och 4–1 över Slovakien – och spelar gruppfinal mot Finland imorgon söndag, när de sista matcherna i grupp A och C avgörs.