Comebacken ska fixa Modos talangtorka

Klubben som producerat stjärna efter stjärna är tillbaka. Men när Modo gör SHL-comeback är det med bara fyra spelare från de egna juniorleden – och lagkaptenen kommer utifrån. –Målsättningen längre fram är att ha fler egna spelare, säger sportchefen Henrik Gradin.

Oscar Pettersson, i rött, är en av bara fyra spelare från juniorleden i dagens Modo. Arkivbild.

Oscar Pettersson, i rött, är en av bara fyra spelare från juniorleden i dagens Modo. Arkivbild.

Foto: Johan Löf/TT

Ishockey2023-09-12 05:29

Modo kallar sig själva för "Heart of hockey" och det har bland annat att göra med hur klubben producerat stjärnor i en så strid ström att en hel hockeyvärld häpnat.

Sportchefen Henrik Gradin ingick själv som spelare i den klassiska årskullen född 1973 med Peter Forsberg, Markus Näslund, Hans Jonsson, Magnus Wernblom och Andreas Salomonsson.

Senare fylldes raden av stjärnor på med bland annat tvillingarna Sedin och Victor Hedman.

Efter tolv år utomlands valde nye lagkaptenen David Rundblad, 32, Modo delvis tack vare ovan nämnda stjärnor.

– Det är en anrik föreningen och det är en hockeystad. Det såg man när de gick upp, hela stan kokade, säger Rundblad.

Hela hockeyvärlden

TT: Lever auran kring "Foppa" och de andra stjärnorna vidare?

– Det tror jag absolut. Övik är känt i hela hockeyvärlden för de spelarna och "Foppa" och Sedinarna är säkert lika stora Modofans fortfarande. Så det är ett dna som finns, säger Rundblad, fostrad i Skellefteå AIK, men född i Lycksele, 19 mil norr om Örnsköldsvik.

Men sju långa år i hockeyallsvenskan för Modo har satt sina spår när det gäller egna talanger.

– Det vi haft problem med i Övik när vi har varit allsvenskt är att vi fått fram väldigt bra hockeyspelare som spelar i andra klubbar i dag. De har varit för bra för allsvenskan och då är Modo inte ett alternativ, vilket jag har full förståelse för, säger Gradin.

– Kan vi etablera oss som ett SHL-lag så är målsättningen dels att vi ska få hem spelare med Öviks-anknytning, dels att de som vi fostrar själva ska stanna kvar.

En utopi

Att nå tillbaka till tider som med 73-kullen ser han som en utopi.

– Förutsättningarna är annorlunda i dag. Vi kommer aldrig att komma tillbaka till det för då fanns bara ett par-tre hockeygymnasier i Sverige och i dag har varje elitförening ett eget. Kan vi få en eller två från varje årskull till A-laget får vi vara väldigt glada, säger Gradin.

Modo vann JSM-guld 2019 och från det laget finns exempelvis Mattias Norlinder och William Walinder i NHL dit de gick via mellanspel i Frölunda respektive Rögle. Lukas Wernblom spelar i Malmö och Henrik Gradins 23-årige son Anton i Djurgården, värvad från Tingsryd där han gjorde 27 mål förra säsongen.

TT: Varför spelar inte Anton i Modo?

– Jag tror inte det blir bra att ha sin son i laget. Det är inte bra för honom, han måste göra succé från första dagen för att inte få höra att han får spela för att pappa är i klubben. Vi får se i framtiden, inget är skrivet i sten.

Örnsköldsvik firade och festade på valborgsmässoafton när avancemanget var klart. Gradin beskriver den nuvarande hockeykänslan i stan med orden "spänning, förväntan och nervositet".

Så kommer "Foppa" och de andra legendarerna att sitta på läktaren när Modo spelar sin hemmapremiär den 21 september mot Linköping?

– Är de hemma är de nog och tittar. De har alla ett Modohjärta, säger han.

Gradin förbjöd dock "Foppa" att komma till den sjunde och avgörande allsvenska finalen mot Djurgården.

– Hehe, jag sa åt honom att han fick stanna hemma för vi hade förlorat varenda match han hade sett på plats under slutspelet, säger Gradin.

Modos lagkapten David Rundblad.
Modos lagkapten David Rundblad.
Fakta: Flest egna spelare

Antal spelare i den här säsongens SHL-trupper som passerat genom klubbens egna juniorled:

Linköping 14 spelare, Skellefteå 13, Timrå 13, Frölunda 11, Leksand 10, Rögle 10, Färjestad 8, HV71 7, Luleå 7, Malmö 6, Örebro 6, Modo 4, Växjö 3, Oskarshamn 2.

Källa: Klubbarna och eliteprospects.com.


Fakta: Senaste årens nykomlingar

2022-23: HV71. Placering: 11.

2021-22: Timrå. Placering: 14, kvalvinst över Djurgården.

2019-20: Leksand och Oskarshamn. Placering: 13 respektive 14, båda klarade nytt kontrakt då säsongen avbröts på grund av pandemin.

2018-19: Timrå. Placering: 14, degraderat efter kvalförlust mot Oskarshamn.

2017-18: Mora. Placering: 13, räddade kontrakt i kval mot Leksand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!