Chans till VM-revansch - efter elva år: "Sugen"

Jakob Silfverberg, 32, har längtat efter att spela VM. Han har inte varit med sedan 2012 – trots att han gärna ville de senaste åren. –Jag är otroligt sugen, säger Silfverberg.

Jakob Silfverberg har varit sugen på VM i flera år, men stoppats av covid och andra orsaker. Nu ser han fram emot att spela VM i ett Tre Kronor med stark lagkänsla.

Jakob Silfverberg har varit sugen på VM i flera år, men stoppats av covid och andra orsaker. Nu ser han fram emot att spela VM i ett Tre Kronor med stark lagkänsla.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ishockey2023-05-03 14:26

Han beskriver det själv som att det varit "stolpe-ut" för förhoppningen om att spela VM under de fyra senaste åren.

– Det började med två år med covid. Sen opererade jag höften ett år, och året efter det åkte jag på en blodpropp, säger Jakob Silfverberg.

Han är äldst av NHL-spelarna i Tre Kronor under Czech Hockey Games, men har inga problem med motivationen.

– Kroppen har känts bra under säsongen. Jag spelade 81 matcher, och är skadefri. Jag känner mig pigg och sugen på mer, säger Silfverberg.

Han har spelat två VM tidigare. 2011 blev det silver. 2012 gick det sämre, på hemmaplan i Stockholm.

– Vi hade ett riktigt stjärnspäckat lag, men åkte ut i kvarten mot Tjeckien. Det var lite av en flopp.

"Som första gången"

Men det är ganska länge sedan. Nu kommer en ny chans, elva år senare.

– Det känns lite som första gången igen. Det är lite fjärilar i magen, och så klart en oerhörd stolthet att få representera landet, säger Jakob Silfverberg.

Han är tydlig med sin åsikt om vad som är viktigast för Tre Kronor under turneringen nu veckan före VM, och på lägret i samband med den.

– Jag tror det är att få ihop en lagkänsla. Det är ju så klart väldigt kort tid, och kan vara svårt att bygga upp det, att man känner att man gör detta för varandra.

Känslan ska helst bli som i ett lag där man spelat tillsammans i tre-fyra år.

– Jag tror det blir otroligt viktigt att ha rätt sorts gubbar, så att man kan bygga den typen av kemi utanför isen. För jag tror det speglar sig på isen väldigt tydligt också, att man gör det där lilla extra för varandra hela tiden, i varje läge.

Känner ansvar

Silfverberg ser också sin egen roll.

– Jag är en av de äldre, och då är väl en del av mitt ansvar att se till just det jag pratade om, att få ihop gruppen och att alla känner att de är delaktiga, säger han.

Med det resonemanget är det knappast optimalt att ta in många nya från NHL i ett sent skede, och låta andra spelare kliva av VM-truppen.

– Men det finns så klart vissa stjärnspelare som gör skillnad på isen ändå. Det är en fin balansgång, och det är skönt att jag slipper ta de besluten! Det får tränarna göra, säger Jakob Silfverberg med ett skratt.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel datum i faktarutan för när VM börjar. Rätt ska vara 12 maj.

Fakta: Jakob Silfverberg

Ålder: 32 år.

Position: Vänsterforward.

Moderklubb: Brynäs.

Nuvarande klubb: Anaheim Ducks i NHL sedan 2013. Har spelat 739 NHL-matcher för Ottawa och Anaheim (161 mål, 193 assist).

Landskamper: 44. Tog VM-silver 2011.

Källa: NHL, Svenska ishockeyförbundet


Fakta: Czech Hockey Games

Tre Kronors matcher i Czech Hockey Games:

Torsdag: Schweiz i Göteborg.

Lördag: Tjeckien i Brno.

Söndag: Finland i Brno.

VM i Tammerfors och Riga inleds 12 maj. Tre Kronor spelar sina gruppspelsmatcher i Tammerfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!