Brynäs körde över blekt Frölunda

Det var kamp i halva matchen. Sen var det proppen ur och Brynäs kunde ta en efterlängtad seger på bortaplan (4–0). –I dag ville vi verkligen visa varandra och våra fans att vi kan ta tag i taktpinnen även på bortaplan, förklarade Linus Ölund, en av Brynäs segerorganisatörer.

Brynäs spelare jublar efter mål under lördagens match mellan Frölunda och Brynäs i Scandinavium. Brynäs vann (4–0).

Brynäs spelare jublar efter mål under lördagens match mellan Frölunda och Brynäs i Scandinavium. Brynäs vann (4–0).

Foto: Tommy Holl

Ishockey2021-12-11 17:39

Brynäs kom till Göteborg med ett sorgligt bortafacit. Bara två segrar under ordinarie tid på hela säsongen.

Men Gävlelaget visade att de vill bryta trenden och inledde starkast. De radade upp chanser framför Frölundas målvakt Matt Tomkins. Stundtals såg Frölunda lika bleka ut som sina för dagen vita matchtröjor, specialdesignade till stöd för Drottnings Silvias barnsjukhus.

Spräckte nollan

Frölunda kom ut mer aggressivt i andra. Men efter halva perioden kunde Brynäs spräcka nollan. Och på drygt fem minuter tog de grepp om hela tillställningen.

09.17 – Noel Gunler skjuter mot Tomkins som lämnar retur. Den går ut till Linus Ölund som inte gör något misstag.

– Jag vet inte riktigt hur den hamnade på mitt blad. Sen försöker jag att inte tänka så mycket utan bara få den mot mål. Då kan allt hända, säger han.

Och målet fick stor betydelse.

– Hockey handlar mycket om momentum. Att få medgång och sedan kunna bygga vidare på vågen spelar stor roll, säger Ölund.

Och det gjorde Brynäs. För sen var det proppen ur.

13.51 – Noel Gunler jagar ikapp en puck slagen av Chay Genoway från egen zon. Gunler kommer ur vinkel men kan ändå flippa upp den i krysset bakom Tomkins.

– Jag försöker bara åka. Den höll på att glida ifrån mig. Jag fick sträcka ut för att få ta på den. Och sen satt den ändå upp i krysset, myser han.

Ändrade riktning

15.48 – Två minuter senare är det dags igen. Ett dragskott från Anton Rödin från blå linjen ändrar riktning på väg mot mål och Tomkins kan inget göra.

Och när Niklas Danielsson kan kontra in 4–0 i mitten på tredje var saken klar. Det var Brynäs andra vinst i Scandinavium den här säsongen.

Frölundas tränare Roger Rönnberg vill efter matchen ta på sig förlusten.

– Brynäs vinner för att de är bäst förberedda i dag. Jag blir både besviken och förbaskad på mig själv. På att mitt lag är klart sämre förberett.

– Brynäs är hungrigare, tävlar hårdare, jobbar hårdare, vinner fler lösa puckar än vad vi gör. Där vinner du coachmatchen, Mikko Manner, säger han med hälsning till Brynäs tränare. Och lägger till.

– Det gör mig irriterad.

Åker till Davos

Matchen var Frölundas sista hemmamatch i SHL på nästan en månad.

Orsaken till det långa uppehållet är att Göteborg först tilldelades JVM 2022. Istället för en lång road-trip tackade Frölunda därför ja till den internationella inbjudningsturneringen Sprengler Cup i Schweiz.

Men juniormästerskapet har flyttats till Kanada på grund av den pågående pandemin. Däremot står Frölundas planering kvar. Spelet i Davos inleds den 26 december.

Brynäs Nicklas Danielsson jublar över 0-4 målet, grattas av Dmytro Timashov under lördagens match mellan Frölunda och Brynäs.
Brynäs Nicklas Danielsson jublar över 0-4 målet, grattas av Dmytro Timashov under lördagens match mellan Frölunda och Brynäs.
Fakta: Sprengler Cup

Spengler Cup är den näst äldsta internationella ishockeyturneringen för klubblag i världen (efter Stanley Cup). Turneringen har spelats sedan 1923. Förra året var turneringen inställd på grund av pandemin. Matcherna spelas i Vaillant Arena i Davos.

Lag som deltar 2021: Ambri Piotta (Italien), Frölunda (Sverige), Sparta Prag (Tjeckien), Team Canada (mest kanadensiska spelare i Europa), Kalpa Kuopio (Finland) och Davos (Schweiz).

Matcherna spelas mellan den 26 och 31 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!