Brynäs illa ute i kvalet: "Nu är det tungt"

Klassiska Brynäs har aldrig trillat ur landets högsta ishockeyserie, men nu är Gävleklubben i ett blytungt läge. Efter två raka 2–5-förluster ligger laget under med 0–2 i matcher i det ångestfyllda nedflyttningskvalet. –Just nu är det tungt, säger lagkaptenen Johan Larsson.

Lagkaptenen Johan Larsson och hans Brynäs ligger under med 0–2 i matcher i nedflyttningskvalet mot Malmö. Arkivbild.

Ishockey2023-03-16 21:49

Trots en 2–0-ledning efter 5.38 minuter borta mot Malmö tappade Brynäs till en 2–5-förlust och ligger nu under med 0–2 i matcher i nedflyttningskvalet.

– Vi får en bra start, men tappar det. Det är surt, säger lagkaptenen Johan Larsson, som svarade för 2–0-målet.

Nästa match spelas i Gävle på lördag och Brynässpelarna har inte gett upp hoppet om att vända kvalserien som avgörs i bäst av sju matcher.

– Verkligen inte. Jag tycker att vi har bra grejer som vi gör. Nu gäller det att vi gör 60 minuter. Åka hem och ta den matchen, sedan tar vi det därifrån, säger Larsson, som även spelade fram Greg Scott till ledningsmålet.

"Måste vara bättre"

Malmö både reducerade och kvitterade kort efter att Brynäs tagit ledningen med 2–0. I den andra akten kom det matchavgörande målet tre minuter före periodpaus genom backen Adam Ollas Mattsson. I den tredje perioden utökade Marcus Sylvegård till 4–2 i numerärt överläge efter drygt åtta minuter.

Kort därefter fick Brynäs spela fem mot tre i 1.11, men lyckades aldrig få hål på Adam Werner i hemmamålet.

– Det är jäkligt viktiga situationer, det är surt så klart. Vi måste vara bättre där, säger Larsson om det numerära överläget.

I slutskedet plockade Brynäs ut målvakten Anders Lindbäck för spel sex mot fem, men i stället satte Anton Wahlberg 5–2 i tom målbur.

Två dagar före kvalet sparkade Brynäs finländaren Mikko Manner och hans tränarkollegor. I stället plockades spelarlegendaren Ove Molin som tillfällig huvudtränare – assisterad av Anders “Masken” Carlsson, Jörgen Sundqvist, Anthon Hansson och Johan Holmqvist.

Någon Ove Molin-effekt har dock inte setts till för Brynäs. Även i tisdags – hemma i Gävle – skrev förlusten till 2–5.

– Det spelar ingen roll vem som står bak i båset. Det är vi spelare som ska göra det, säger Johan Larsson.

– Jag försöker göra allt jag kan. Man får kolla sig själv i spegeln och köra stenhårt, fortsätter han.

Har aldrig åkt ur

Brynäs har tagit 13 SM-guld och spelat i landets högsta ishockeyserie 63 år i följd, men nu riskerar Gävleklubben degradering till hockeyallsvenskan. Malmö har i jämförelse endast två SM-guld på meritlistan och lirade i allsvenskan i åtta säsonger innan SHL-återkomsten 2015.

Johan Larsson köper dock inte att pressen är större på Brynässpelarna på grund av historiken.

– Båda lagen är i samma situation. Nu har de tagit ledningen, nu gäller det för oss att ladda om och vinna nästa match, säger Brynäs lagkapten.

Fakta: Nedflyttningskvalet