Brynäs föll i sista matchen – ödeskval väntar

Som väntat löste inte Brynäs sin ”omöjliga” uppgift att vinna med tvåsiffrig marginal för att undvika kval. Förlust med 3–4 borta mot Oskarshamn cementerade det anrika Gävlelagets kommande kvalspel. –Fixar vi det här kommer det nästan att kännas som om vi vunnit SM-guld, säger Brynäs forward Emil Molin.

Oskarshamn besegrade Brynäs.

Oskarshamn besegrade Brynäs.

Foto: Stefan Jerrevång /TT

Ishockey2021-04-03 17:41

Förlusten senast mot Färjestad betydde att Brynäs i praktiken var kvalklart redan före serieavslutningen i Oskarshamn.

– Man skulle ljuga om man inte säger att det varit tufft. Men vi har inget val, vi måste hantera detta, säger Emil Molin.

Tabelläget märktes även på matchen i form av att en svängig historia utspelade sig. Adam Pettersson gav Brynäs ledningen innan Oskarshamns Kim Rosdahl kvitterade.

Den andra perioden bjöd på hela fem mål. Först gav Joakim Thelin hemmalaget ledningen. Sedan kom Brynäs igång – Emil Molin kvitterade och Jaedon Descheneau gav laget ledningen.

I slutet av den andra perioden drog Brynäs på sig utvisningsminuter i massor vilket Kim Rosdahl samt Max Veronneau utnyttjade genom att göra mål i spel fem mot tre.

– Det blev helt matchavgörande, säger Emil Molin.

Anrika kvallag

För fyra år sedan möttes HV71 och Brynäs i en jämn SM-finalserie där Jönköpingslaget till slut drog det längsta strået. Nu väntar istället ett kvalmöte i bäst av sju matcher, med start i Gävle på tisdag, som kommer att förpassa en av de två stora och klassiska SHL-klubbarna till hockeyallsvenskt spel. Emil Molin, son till Brynäs legendariska forward Ove Molin, tror inte att faktumet att det handlar om två historiskt framgångsrika klubbar kommer att ha någon betydelse.

– Alla lag som fått spela kval genom åren har varit stressade. Klart det är två anrika föreningar, men jag tror inte något annat lag mått bättre än vad vi gör nu, säger han.

Den mentala biten kommer att bli en avgörande faktor, menar Emil Molin.

– Någon måste bli hjälte. Hela laget kommer att behöva steppa upp för att vi ska vinna.

Oskarshamn andas ut

Oskarshamn kan däremot andas ut och börja ladda för klubbens tredje säsong i svensk ishockeys finrum.

– Fantastiskt skönt. Det var ju nästan klart innan matchen och nu släpper alla stenar man hade i ryggsäcken, säger Oskarshamns forward, och egna produkt, Filiph Engsund.

Trotjänaren Engsunds kontrakt med moderklubben går ut och rykten om en flytt har florerat på sistone.

– Vi är på god väg att bli ett respekterat SHL-lag och det är väldigt fint att leva och bo här. Framtiden får utvisa hur det blir, säger Filiph Engsund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!