Bottenrekord i NHL – första gången på 58 år

58 år. Så länge sedan var det något lag i NHL släppte in tio mål i raka matcher. Nu har San Jose tangerat "rekordet" efter ny storförlust, 2–10, mot Pittsburgh på hemmais.

San Jose har det inte speciellt roligt just nu.

Ishockey2023-11-05 04:56

Tvåsiffrigt antal insläppta puckar hör till ovanligheterna i NHL. Men för San Jose var olyckan framme igen mot Pittsburgh. Efter att ha förlorat hemma mot Vancouver, 1–10, i torsdags följde laget upp med en ny botteninsats mot Pittsburgh.

Erik Karlsson, tidigare i just San Jose, inledde krossen med att assistera Reilly Smith till ledningsmålet. Det var dock bara starten på förödmjukelsen. I slutet av andra perioden var ställningen 7–1 till Pittsburgh och hemmafansen hoppades nog att det skulle stanna där. Men i början av tredje noterades Erik Karlsson för sin andra assist, fram till Bryan Rust och 8–1. Drygt tio minuter senare kunde Jake Guentzel fastställa slutresultatet 10–2 till Pittsburgh.

En poäng

San Jose blir därmed det andra laget på 58 år som släppt förbi sig tio puckar i raka matcher. Laget från Kalifornien har haft en usel start på säsongen och endast mäktat med en poäng på de inledande elva omgångarna – en strafförlust i andra matchen, i övrigt har det blivit idel torsk för hajarna.

– Vi måste titta oss själva i spegeln. Det här är sanningen, det är här vi är nu. Vi måste försöka igen och försöka göra det bättre, säger San Joses Mikael Granlund till NHL:s sajt efter matchen.

Pettersson i topp

Garanterat roligare än San Jose har Elias Pettersson det just nu. Den tidigare Växjö-spelaren satte 2–0, vilket också blev slutställningen när hans Vancouver hemmaslog Dallas. Pettersson fortsätter därmed leverera, tre assist senast mot San Jose, och kliver upp på delad förstaplats i NHL:s poängliga.

Pettersson har noterats för sex mål och fjorton assist under de elva första matcherna. Lika många poäng har New Jerseys Jack Hughes mäktat med, men Pettersson har ett mål mer.

Vinst för Hedman

I fredags utsåg Tampa Bay sin inhoppande svenske målvakt Jonas Johansson till månadens spelare för sina insatser under tiden då lagets förstemålvakt Andrej Vasilevskij återhämtar sig efter en ryggoperation.

Riktigt lika bra gick det inte i mötet mot Ottawa. Johansson tog 22 skott men släppte in fyra mål, varav tre i tredje perioden i matchen som böljade fram och tillbaka.

Svenske backen Victor Hedman var den som inledde Tampas målskytte när han kvitterade till 1–1 i 18:e minuten i första perioden. Hedman noterades också för en assist på Nikita Kutjerovs mål i tredje perioden. Tampa Bay vann med 6–4.

Victor Hedman, till höger, och Tampa Bay fick jubla.