Blixtsnabb måldubbel när mästaren premiärvann

Det tionde SM-guldet är historia och Färjestad har inlett jakten på nya troféer. Det tog elva sekunder att välta Leksand på rygg i SHL-premiären, 3–1. –En skön start, säger lagkaptenen Linus Johansson.

Färjestad måljublar efter Theodor Lennströms fullträff.

Ishockey2022-09-17 20:35

Det började med guldglimrande ishockeybilder på jumbotronen. Och som sig bör med att mästarflaggan, den tionde i ordningen, hissades i taket på Färjestads hemmaarena i Karlstad.

Sedan släpptes pucken i premiärmötet med Leksand. Då hände inte särskilt mycket. Det var trevande, särskilt från hemmalagets sida, genom hela första perioden.

Hungern finns inte alltid där från start efter stora framgångar.

– Motivationsmässigt är det inga problem. Hur mycket killerinstinkt man har är en annan sak. Man tror att man är 100 men är inte alltid det. Men i dag gör vi det bra, säger Färjestads kapten Linus Johansson efter premiärsegern.

Nyförvärvet slog till

Leksand började bäst och om Färjestads nya målvakt Matt Tomkins plockhandske hade varit genomskinlig kunde Justin Kloos omställningsavslut ha betytt 1–0 för gästerna, men nu viftade domarna avvärjande efter videogranskning.

I stället ryckte hemmalaget åt sig initiativet när det tände till ordentligt i början av andra perioden.

Linus Johansson visade vägen i powerplay och bara elva sekunder senare presenterade sig nyförvärvet Remi Elie för sina nya hemmasupportrar. Den 27-årige kanadensaren med 107 NHL-matcher på meritlistan, den senaste för Tampa Bay i fjol, serverades av Marcus Nilsson och satte 2–0 bakom Leksands målvakt Kasimir Kaskisuo.

– Skönt att få första målet ur vägen. Nu är det bara att bygga härifrån, säger Elie.

Inga svarta rubriker

Justin Kloos reducerade för Leksand men när gästerna fick chansen i numerärt överläge i tredje perioden avgjorde hemmalagets stjärnback Theodor Lennström matchen.

Han läste Leksandskollegan Olle Alsing som en barnbok med rejält tilltaget typsnitt och gav sig själv fritt fram till 3–1 och tre viktiga poäng för Färjestad.

– Medierna går i gång rätt snabbt med svarta rubriker så det är viktigt att vinna någon match tidigt. Det och att spelet fungerar är det viktigaste de tio första omgångarna, säger Linus Johansson.

För Leksand förstörde Färjestads snabba måldubbel premiären.

– Det är klart det händer saker mentalt när det blir så men vi måste kunna hantera det bättre. Vi blir väldigt trasiga, säger tränaren Björn Hellkvist.