Björklövens kross i toppmötet – AIK vann igen

Björklöven körde över Djurgården i toppmötet i hockeyallsvenskan. 4–0 efter drygt tio minuter blev till slut 7–3. Serieledande Modo tog revansch mot Östersund och AIK har sent omsider hittat formen och tog tredje raka segern.

Karlskoga på fall. AIK:s William Ignberg Nilsson dansar förbi Karlskogas Arvid Aronsson i det hockeyallsvenska mötet.

Ishockey2023-01-06 18:03

Serietvåan Björklöven tryckte gasen i botten i toppmötet mot trean Djurgården i Umeå.

Med fart, finess och sällan skådad effektivitet gjorde laget fem mål på åtta skott i första perioden och gick upp i 5–0-ledning.

– Så här vill vi starta varje match. Det är inte alltid allt går in, men i dag så.., sade Björklövens forward Nick Schilkey till C More.

Schilkey gjorde 4–0 redan efter 10.31 och i det läget valde Djurgårdens tränare Johan Garpenlöv att byta ut målvakten Matthew Galajda. In kom i stället unge Teodor Munther som 17 år och 71 dagar gammal blev hockeyallsvenskans femte yngsta målvakt genom tiderna.

"Låter kanske korkat"

Han fick släppa tre puckar förbi sig i sin allsvenska debut, ett av dem från hemmalagets Gerry Fitzgerald som gjorde två mål och totalt fyra poäng.

Djurgården saknar fortfarande sina fem JVM-spelare, men inledningsperioden i Umeå var ett riktigt bottennapp.

– Vi blir straffade rejält i första perioden. Ibland blir det så att alla skott går in. Självklart kan vi göra det bättre, men det är inte bedrövligt. Det låter kanske lite korkat, men matchbilden i första är inte en 5–0-period, sade Garpenlöv till C More.

Revansch för Modo

Överlägsna serieledaren Modo fick revansch på nykomlingen Östersund och vann hemmamötet med 5–3.

Östersund blåste Modo på det allsvenska segerrekordet i förra veckan när Örnsköldsvikslaget skulle gå upp i ensamt majestät efter att ha tangerat Timrås 16 raka vinster.

Modo förlorade sedan också mot Björklöven i matchen efteråt, men på fredagen kom lagets 25:e seger på 31 matcher.

Kanadensiska nyförvärvet Marcus Vela gjorde hattrick i en match där Modo gick ifrån till en 3–0-ledning i andra perioden.

AIK, höstens negativa överraskning, fick ett ordentligt lyft av derbysegern över Djurgården för drygt en vecka sedan och tog nu tredje raka segern när Bik Karlskoga besegrades på hemmaplan med 2–1.

Daniel Muzito Bagenda är i glödhet målform, sköt segermålet och har gjort mål i fyra raka matcher. Totalt står han noterad för 16 mål.

Modo leder hockeyallsvenskan med tolv poängs försprång till tvåan Björklöven som har en match mer spelad. Djurgården är trea, ytterligare fem poäng bakom.