Bitter förlust trots historiska svenskmål

Vancouvers möjlighet att ta sig till Stanley Cup minskade betydligt när man tappade 3–2 till 3–6 mot Minnesota. Då kunde den svenske hockeystjärnan Elias Pettersson inte glädjas åt sina två historiska mål. –Jag hade gärna bytt bort dem för en seger idag, säger han.

Vancouvers Elias Pettersson gjorde två mål på Minnesotas målvakt Cam Talbot, men Vancouver förlorade sedan med 3–6.

Ishockey2022-04-22 06:06

Petterssons 30:e och 31:a mål för säsongen innebär att rekordmånga svenskar nu nått 30-målsgränsen den här NHL-säsongen, sex stycken. De fem övriga är Filip Forsberg, Elias Lindholm, Adrian Kempe, William Nylander och Gabriel Landeskog.

Men efter den blytunga förlusten var det inte sina mål som Vancouvers svenske stjärna tänkte mest på.

– Det är klart att jag är glad personligen, men jag skulle gärna byta bort dem för en seger idag, säger han under en presskonferens efter matchen.

"Extremt tufft"

Hans andra mål betydde 3–2 i slutet av andra perioden. Men innan perioden var över hade Mats Zuccarello kvitterat. Och i den sista perioden tog hemmalaget över helt.

– Hade vi kunnat behålla ledningen inför tredje perioden hade det kanske sett annorlunda ut, säger Pettersson.

– Det känns nu extremt tufft, vi gav allt i 60 minuter och ville så så gärna vinna.

Vancouver var länge uträknat från slutspelet men efter sex raka segrar såg slutspel inte längre omöjligt ut för det kanadensiska laget. Men efter en övertidsförlust senast och så smällen mot Minnesota är läget betydligt tuffare.

– Det ser inte så ljust ut men vi ska kämpa hela vägen, säger Pettersson.

Högberg debuterade

Oskar Lindblom gjorde ett mål i Philadelphias 6–3-vinst över Montreal. Och NHL-debutanten Linus Högberg noterades för assist till målet.

– Jag fick veta det i tisdagskväll, på bussen hem efter matchen mot Providence, sade Högberg inför debutmatchen.

– Det blir kul att få debutera i Montreal, jag har hört mycket om deras publik och deras arena, sade Högberg.

Och extra kul var det säkert för 23-åringen att i sin NHL-premiär också skaffa sig en första NHL-poäng.

Med Högberg på isen har nu 103 svenskar spelat i NHL den här säsongen.

– De är fantastiska killar, de tar hand om mig, säger han om sina lagkamrater.

James van Reimsdyk gjorde två mål och en assist, Ivan Provorov gjorde ett mål och en assist. Vinsten avslutar en förlustsvit på sex matcher för Philadelphia.

Och i Tampa Bay blev Steven Stamkos både klubbens meste målgörare genom tiderna och den som har samlat på sig flest poäng, efter ett mål och två assist i 8–1-vinsten över Toronto. Victor Hedman noterades för två assist. Det var inte lika roligt för Torontos svenske målvakt Erik Källgren som släppte in de åtta målen på 36 skott.