Backstjärnan laddad för historisk premiär

Adam Larsson var en av de första att skriva på för Seattles nya NHL-lag, som spelar sin första seriematch under natten mot onsdag. –Jag kände personligen att jag ville testa något nytt, få en nystart. Och då finns det inget bättre än ett nytt lag och en ny stad, säger han.

Adam Larsson var en av de första spelarna att presenteras för Seattle Kraken.

Adam Larsson var en av de första spelarna att presenteras för Seattle Kraken.

Foto: Chris Mast/Seattle Kraken/TT

Ishockey2021-10-11 06:00

Nyheten att Adam Larsson lämnade Edmonton för Seattle kom överraskande samma dag som expansionsdraften. Kontraktet är på fyra år, värt totalt motsvarande 140 miljoner kronor.

– Seattle hörde av sig och visade intresse, och det var ett intresse jag nappade på. Det kändes bra från första början, och det har det fortsatt kännas på (tränings)campet, säger han.

– Det var ett svårt beslut att lämna Edmonton, men det kändes samtidigt rätt att prova på Seattle.

Seriepremiär för Larsson och Seattle blir det under natten mot onsdagen, då man möter Vegas på bortaplan.

Svensk trygghet

Efter en sommar hemma i Skellefteå är han nu på plats i den snabbväxande storstaden. Till en början blev det hotellvistelse, men i början av oktober kunde han flytta in i det nya huset.

– Jag hade inte skrivit på om jag inte hade haft förväntningar. Vi har ett bra och intressant lag på papperet. Sedan måste vi få ihop det också. Alla kommer från olika håll, så ingen har byggt upp någon kemi än. Det kommer att ta tid och vi måste ha tålamod, men än så länge har det sett bra ut.

Larsson har spelat med forwardarna Jordan Eberle och Riley Sheahan sedan tidigare, och har dessutom fyra andra svenskar i laget (Alexander Wennberg, Calle Järnkrok, Marcus Johansson och Gustav Olofsson).

– Det är en trygghet i sig. Och det är väldigt bra killar också, säger Larsson om landsmännen.

Hoppas på OS

Själv räknar han med att fortsätta som defensiv klippa, med sina tio NHL-säsonger är han något av en veteran, trots att han bara är 28 år.

– När jag lämnade Sverige var jag lite mer offensiv. Men NHL är en liga som du måste anpassa dig i. Jag hittade en väg att spela mer defensivt, och till slut blev det bara defensivt. Men det är något som jag tycker är roligt och tar på fullaste allvar.

Och drömmar om Peking i februari finns också.

– Jag älskar att spela med Tre Kronor. Det kan inte bli större än ett OS. Sedan har Sverige otroligt bra backuppsättningar i NHL, vi fostrar väldigt bra backar, så det kommer så klart att bli oerhört svårt att slå sig in där, säger han.

Adam Larsson drömmer om att spela OS med Tre Kronor i februari. Han var med och tog VM-guld 2018 i Danmark och tog då en plats i all star-laget.
Adam Larsson drömmer om att spela OS med Tre Kronor i februari. Han var med och tog VM-guld 2018 i Danmark och tog då en plats i all star-laget.
Fakta: Adam Larsson

Ålder: 28

Moderklubb: Skellefteå AIK

Karriär i Sverige: Spelade ungdomsishockey för Skellefteå i J18 och J20, gjorde elitseriepremiär 2008–2009 och spelade följande två säsonger.

NHL: Valdes som förste back i draften 2011 av New Jersey och tog sig som 18-åring in i laget, där han spelade till 2016 då Edmonton bytte honom mot Taylor Hall. I Edmonton spelade han fem säsonger och utsågs till assisterande lagkapten 2017. Totalt har det blivit 603 spelade NHL-matcher under ordinarie säsong med 25 mål och 112 assists. Larsson har även spelat 24 slutspelsmatcher, och där gjort tre mål och sex assists.

Tre Kronor: Spelade i VM 2016 och 2019, och var dessutom med i guldlaget 2018 och tog då en plats i all star-laget.

Källor: Eliteprospects, nhl.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!