Asplund matchvinnare: "Växt för varje match"

Två första landslagsmålen gav en skön skalp mot en av turneringsfavoriterna. Rasmus Asplund, 24, fällde Tjeckien i ishockey-VM. –Ett väldigt viktigt test för oss, skönt att få göra två mål, säger han efter 5–3-segern.

Rasmus Asplund, till höger, jublar efter ett av sina två mål i segern mot Tjeckien.

Ishockey2022-05-15 23:06

Den förre Färjestadsforwarden har fått en defensiv roll i NHL där han håller på att etablera sig i Buffalo.

Åtta mål blev det exempelvis på 80 matcher den här säsongen.

Mot Tjeckien gjorde han två inom loppet av knappt tio minuter.

Först i slutet av första perioden när han satte 1–1-kvitteringen i powerplay i öppet mål sedan Lucas Wallmark slängt sig raklång framåt och stött pucken till Asplund framför mål.

Sedan sköt han iskallt 4–1 efter 8.52 av andra perioden via ribban i ett friläge efter en något ovanlig framspelning från backen Erik Gustafsson som lobbade ut pucken från egen zon.

– Jag kom i bra tajming på "Erkans" pass eller lobb eller vad det var, och så lyckades jag stänka dit den. Självklart skönt att göra mål, säger han.

Mest istid

Rasmus Asplund hade för andra matchen i rad mest istid av Sveriges forwards. I premiären mot Österrike hade han drygt 25 minuter, mot tjeckerna 23.58.

– Han har växt för varje match han har varit med. Det är en jättebra hockeyspelare som jag kan använda i alla situationer, säger förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

Trots att Rasmus Asplund har en defensiv roll i NHL har förbundskaptenen inte tvekat att lyfta fram honom offensivt i VM-laget.

– Han var en offensiv spelare i Sverige, så det finns i honom. Det är samma med (Emil) Bemström som spelar fjärdekedja i Columbus. Det finns i dem och det gäller att sätta dem i såna situationer, säger Garpenlöv.

Bemström, powerplayspecialisten, gjorde ett mål i numerärt överläge.

Hyllar laget

Rasmus Asplund valde att lyfta fram laginsatsen som den stora grejen i segern över Tjeckien som av många lyfts fram som en guldutmanare.

– Det jag tycker sticker ut i dag är hur vi jobbar för varandra. Jag tycker vi håller oss till matchplanen hela matchen och gör det vi kommit överens om.

Det har varit mycket fokus på de många NHL-återbuden inför och i inledningen av VM. Men Asplund säger att han och hans lag inte störs av snacket vilka som kan tänkas komma in från Stanley Cup-slutspelet.

– Det påverkar inte oss. De som kommer de kommer. Kommer det några fler så vet man att det är väldigt bra spelare, men jag tycker vi bevisar idag vilken lagmaskin vi kan vara.