VH kan ta tredje raka mot tidigare spöket

Från ett riktigt spöke till lite av en drömmotståndare. Vimmerby Hockey hade ett tag åtta raka förluster mot Karlskrona HK, men det är nu 5–3 i inbördesmöten i VH:s favör. "När vi slog ut dem i slutspelet för två säsonger sedan är känslan att vi skrämde bort det där spöket", säger VH:s Anton Carlsson som har gjort 11 poäng mot KHK i de senaste 16 mötena mellan lagen.

Anton Carlsson brukar göra poäng mot Karlskrona. Tre mål och åtta assist har han stått för i de 16 senaste matcherna mot laget.

Anton Carlsson brukar göra poäng mot Karlskrona. Tre mål och åtta assist har han stått för i de 16 senaste matcherna mot laget.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-01-23 07:30

På onsdagen ställs serieledande Vimmerby hemma mot ett Karlskrona som krigar i botten av Allettan. Tack vare segern mot Visby Roma hemma i söndags tog sig Karlskrona upp på åttondeplatsen i tabellen och är på rätt sida strecket för att gå till slutspel.

Vad säger du om KHK:s inledning på Allettan?

– De tog ju hem grundserien och hade säkert högre förväntningar inför Allettan. Men det gäller att få ihop det. Motståndet i Allettan är tufft och spelar man inte på topp förlorar man, säger Anton Carlsson som är inne på att det är ett taggat Karlskrona som kommer till Vimmerby på onsdag.

– De har verkligen kniven på strupen och måste spela desperat och plocka poäng så vi får se upp.

Vimmerby har ändå ett visst psykologiskt övertag på Blekingelaget efter att ha vunnit med 3–2 efter förlängning borta och 2–1 hemma i grundserien.

– Vi har gjort två väldigt bra matcher mot dem tidigare där vi haft stort puckinnehav och kontrollerat matcherna. Det är skönt att ha med sig.

undefined
Karlskrona var länge en riktigt mardrömsmotståndare för VH.

Hur tror du att ni ligger till i inbördes möten de senaste åren?

– Det känns som vi borde ha ett litet övertag, svarar Carlsson och det har han både rätt och fel i.

På de senaste åtta matcherna har VH vunnit fem och förlorat tre. Innan dess hade dock KHK åtta raka segrar.

– Ja, just det. De var lite av ett spöke för oss ett tag där. Men det känns som vi skrämde bort det när vi slog ut dem med 2–1 i matcher i slutspelet för knappt två år sedan, säger Carlsson som gjort tre mål och åtta assist på de senaste 16 matcherna mot KHK och är Vimmerbys bästa poängplockare på det.

Han leder även lagets interna poängliga i Allettan så här långt på fyra mål och två assist. Målskyttet har definitivt lossnat på sistone efter de 19 assist han stod för i grundserien.

– Ja, det är skönt att få göra lite mål också, men jag känner ändå att jag borde ha bidragit med fler poäng totalt i Allettan. Men det beror mycket på att vi inte lyckats alls lika bra i power play nu som vi gjorde i grundserien.

undefined
Anton Carlsson har fått målskyttet att lossna rejält i Allettan.

Snart halvvägs in i serien är VH i topp efter att bara ha tappat fyra poäng på åtta matcher. Detta trots att Carlsson tycker att laget har ännu mer att hämta spelmässigt och att truppen varit hårt drabbad av sjukdomar på sistone.

– Vi har släppt till en del enkla mål i vissa matcher, men hittar ändå sätt att vinna då vi gör så pass många framåt. Jag tror att i fem av matcherna har det varit oavgjort i tredje perioden, men vi har klivit fram och avgjort gång på gång. Det tyder på stark moral i laget, säger Carlsson som även är imponerad av hur laget hanterat manfallet i truppen de senaste veckorna.

– Vi har gått ihop som grupp och kört på även när spelare saknats och vi har fått kasta om i formationerna och köra på tre femmor. Det visar vilken bredd vi har i truppen i år med många spelare som kan kliva fram. Sedan kommer vi behöva tillgång till hela truppen om vi ska prestera lika bra i längden.

På måndagen körde VH ett frivilligt träningspass. Då passade Carlsson på att vila.

– Det har varit slitsamt med täta matcher på sistone och jag har också känt mig lite småförkyld. Därför var det lägligt med lite återhämtning. Men det är ingen fara för spel på onsdag.

VH poäng mot KHK

Här är spelarna som gjort flest poäng för Vimmerby Hockey mot Karlskrona i de 16 senaste matcherna mellan lagen:

1) Anton Carlsson 3+8 

2) Jakob Karlsson 3+6

3) Pelle Ström 0+8

4) Ludvig Vännström 2+5

5) Lucas Jidenius 5+0

6) Tim Lindfors 3+2

7) Niki Koskinen 3+1

8) Christian Lindberg 0+4

9) Todd Winder 2+2

10) Hugo Ollila 3+0

11) Tatu Kokkola 1+2

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!