Andraes tankar efter VM-premiären

Med ett enkelt och rejält spel bidrog Emil Andrae när Sverige inledde junior-VM i kanadensiska Edmonton i lördags.

Emil Andrae, nummer fyra, jublar sedan Oscar Bjerselius gjort 6-1 för Sverige i JVM-premiären.

Emil Andrae, nummer fyra, jublar sedan Oscar Bjerselius gjort 6-1 för Sverige i JVM-premiären.

Foto: Jason Franson

Ishockey2020-12-27 16:00

Emil var uppsatt som sjunde back och det blev totalt sex minuter och 30 sekunders speltid. Emil var inne på isen när Oscar Bjerselius gjorde 6–1 i mitten av tredje perioden. Till slut skrevs de svenska segersiffrorna till klara 7–1 mot Tjeckien.

– Jag var inte speciellt nervös innan, utan jag fokuserade på min uppgift och det var att jag ville hjälpa laget så mycket jag kunde med mitt spel, svarar Emil Andrae, som är fostrad i Västerviks IK, i ett SMS från Edmonton.

Emil fick beröm av SVT:s expert Jonas Andersson hur han agerade som back i numerärt underläge. Han gjorde rätt som valde att täcka passning istället för rusa mot skytten.

Vad säger du om din egen insats?

– Det var väl det lite oklart hur formen va med tanke på förutsättningarna innan, men tyckte jag kändes pigg. Min egen insats är klart godkänd men inte mer än så kan jag tycka. Jag spelade enkelt och rejält.

Det var tjeckerna som började premiärmatchen bäst genom att de satte hård press på svenskarna. Tjecken tog också ledningen med 1–0, men glädjen blev dock kortvarig eftersom Arvid Costmar kvitterade till 1–1 bara 32 sekunder senare.

Sverige kopplade ett rejält grepp om matchen i och med att laget gick fram till en 4–1-ledning sedan Albin Sundsvik, Emil Heineman och Theodor Niederbach svarat för målen.

Svenskarna fortsatte med det fina spelet i tredje perioden och det blev ytterligare tre mål som gjordes av Elmer Söderblom, Oscar Bjerselius, lillebror till Jacob Bjerselius som spelar i VIK, och Noel Gunler.

– Jag tycker vi gjorde en bra match. Det var lite segstartat i första perioden, men med tanke på att vi inte spelat på ett tag var det förståeligt. Sedan tycker jag att vi ryckte upp oss i andra och tredje perioden. Vi var väldigt effektiva i vårt anfallsspel. Sett över det hela var det en bra start på turneringen, säger Emil Andrae.

I nästa match för Sverige väntar Österrike, som spelas natten mot tisdag. Österrike fick en tuff på turneringen i och med att laget förlorade med hela 11–0 mot USA.

– Matchen mot Österrike blir ytterligare en bra match för oss. Det kanske är en match som vi ska vinna på förhand, men det blir ytterligare ett bra test att fortsätta nöta på spelet. Tålamodet och det konsekventa spelet testas rejält i sådana matcher vilket är bra och ha med sig i resten av turneringen, konstaterar Emil Andrae.

Karta: Edmonton
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!