Andersson sÀnkte förra laget igen: "Skönt"

Det var som en repris frĂ„n november. LuleĂ„ intog Örebros hockeyborg, vann med 5–3 – och bröt en hemmatrend. Samtidigt klev Jonathan Andersson fram som mĂ„lskytt mot sin förra klubb. –SlĂ€kten Ă€r vĂ€rst brukar man ju sĂ€ga, det var skönt, sĂ€ger han till TT.

Jonathan Andersson (höger) och LuleĂ„ vann med 5–3 borta mot Örebro, efter bland annat ett mĂ„l av Andersson. Arkivbild.

Ishockey2022-02-24 21:28

I tisdags föll LuleÄ tungt mot TimrÄ i förlÀngningen. Men pÄ torsdagskvÀllen var tabelltrean frÄn Norrbotten pÄ vinnarspÄret igen och satte stopp för NÀrkegÀngets fina hemmasvit som stannade pÄ fem raka vinster i en slutsÄld Behrn arena.

Även nĂ€r LuleĂ„ gĂ€stade Örebro i november bröt norrbottningarna en lĂ„ng hemmatrend pĂ„ Ă„tta raka segrar – och backen Jonathan Andersson var i blickfĂ„nget Ă€ven dĂ„ och visade vĂ€gen mot sitt förra lag som han lĂ€mnade i vĂ„ras efter fyra sĂ€songer i klubben.

– Det Ă€r oerhört starkt av oss att bryta deras trend igen, framförallt nĂ€r de tar ledningen med tvĂ„ mĂ„l och lyckas vinna. NĂ€, det Ă€r en styrka frĂ„n vĂ„r sida.

TT: Även i LuleĂ„s föregĂ„ende bortamatch mot Örebro var det de som tog kommandot och ledningen – minns du det?

– Ja, det gör jag faktiskt. NĂ€, men vi vet att de Ă€r oerhört starka hĂ€r och kommer ut hĂ„rt i början och det pratade vi mycket om inför matchen.

Drömstart för Örebro

Örebro fick annars en riktig drömstart och öppnade mĂ„lskyttet efter drygt fem minuter nĂ€r Leo Carlsson stötte in en mĂ„lvaktsretur. Sju minuter senare utökade Robin Kovacs till 2–0 frĂ„n svĂ„r vinkel bakom mĂ„lvakten Joel Lassinantti.

Men sen kom vÀndningen.

Efter 14 minuter reducerade Linus Omark i powerplay nĂ€r han tryckte pucken förbi ÖrebromĂ„lvakten Jhonas Enroth.

Och efter knappt halva matchen direktdundrade Pontus Andreasson in 2–2 i krysset – Ă„terigen i powerplay. Kort dĂ€refter blev gĂ€sternas Isac BrĂ€nnström fri och satte distinkt 3-2 mellan benen pĂ„ mĂ„lvakten Jhonas Enroth.

Pricksköt in 4–2

16 minuter in i andra perioden klev sĂ„ Jonathan Andersson fram nĂ€r han pricksköt in 4–2 – men höll sedan tillbaka jublet nĂ€r han gjort mĂ„l i andra matchen i följd i sin förra hemmaarena.

– Man vill vĂ€l visa lite respekt dĂ€r, man har Ă€ndĂ„ varit hĂ€r i fyra Ă„r, sĂ€ger den landslagsmeriterade backen.

– Det var en riktigt bra passning frĂ„n (Olli) Nikupeteri. SĂ„ jag kunde sikta in mig ganska lĂ€nge dĂ€r, och jag sĂ„g att Enroth var skymd. Den satt ganska bra.

NĂ€r Ă„tta minuter Ă„terstod stĂ€ngde LuleĂ„s lagkapten Erik Gustafsson matchen nĂ€r han fri i slottet tryckte in 5–2.

Örebros tjeckiske nyförvĂ€rv Libor Sulak avslutade sedan mĂ„lskyttet i sin debut nĂ€r han reducerade i slutminuterna – men nĂ€rmare Ă€n sĂ„ kom inte hemmalaget som Ă„kte pĂ„ tredje raka förlusten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!