Andersson lagkapten: "Växer med ansvar"

Han har inte spelat i Tre Kronor sedan VM-guldet 2018 – nu har Lias Andersson utsetts till lagkapten i comebacken i Karjalaturneringen. –En stor ära, jag tycker att jag växer med ansvar, säger han.

HV-stjärnan Lias Andersson blir lagkapten i Tre Kronor under Karjalaturneringen. Arkivbild.

HV-stjärnan Lias Andersson blir lagkapten i Tre Kronor under Karjalaturneringen. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2020-11-04 17:05

När Tre Kronor äntrar isen för mötet med Tjeckien i dag på eftermiddagen (nedsläpp 13.30) är det HV-stjärnan som leder laget.

Många kanske minns hur han som lagkapten för Juniorkronorna i besvikelse efter förlusten i JVM-finalen mot Kanada 2018 kastade upp sin silvermedalj på läktaren.

Totalt blev fem svenska spelare och lagledningen bestraffade av det Internationella ishockeyförbundet för att de plockat av sig sina medaljer under prisutdelningen. Juniorlandslagets förbundskapten Tomas Montén överklagade sin dom till idrottens skiljedomstol Cas och friades.

"Föredömligt"

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv tycker dock att Andersson är given som lagkapten.

– Det kändes naturligt. Han har en hel del landskamper under bältet och jag har jobbat med honom tidigare. Han har varit kapten i Juniorkronorna förut, han är en ledare i gruppen och vågar leda laget både på och utanför banan. Han gör det på ett föredömligt sätt, säger Garpenlöv.

Lias Andersson var månaderna efter JVM-förlusten med och tog VM-guld med Tre Kronor i Köpenhamn. Hans två matcher långa avstängning gällde VM 2019 och då blev han inte uttagen.

"Stor ära"

Han är glad över förtroendet.

– Det är en stor ära och kul att bli utvald till det. Det är något jag trivs med och jag tycker att jag växer med såna uppgifter med ansvar. Sedan är det inte så mycket att ta hand om här, det är bra killar, så det är bara att föregå med gott exempel med hårt arbete och bra spel.

Lias Andersson vände hem till HV71 i vintras från NHL då han mådde dåligt efter att ha blivit nedskickad till farmarlaget av NY Rangers. Utlåningen förlängdes över hela den här säsongen, men för en tid sedan byttes han bort till Los Angeles Kings. Om det påverkar utlåningen vet han inte.

– Vi har inte suttit ned och pratat om det. Vi får se vad LA säger och vill. Jag bara fokuserar på här och nu och så får agenterna sköta det, säger han.

Fakta: Tre Kronors lag mot Tjeckien

Målvakter: 41 Niklas Rubin (30 Samuel Ersson).

Backpar: 58 Jesper Sellgren, 8 John Nyberg – 6 Mattias Norlinder, 13 Niklas Hansson – 73 Adam Ollas Mattsson, 5 Gustav Backström.

Kedjor: 54 Jonathan Dahlén, 70 Jacob Nilsson, 33 Michael Lindqvist – 67 Leon Bristedt, 23 Lias Andersson, 72 Daniel Zaar – 57 Anton Wedin, 24 Andreas Wingerli, 48 Jonatan Berggren – 51 Emil Sylvegård, 36 Linus Ölund, 12 Max Friberg.

Vilar: Jesper Frödén, Pontus Holmberg, Eric Martinsson, Pontus Näsén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!