AIK till kvartsfinal – ställs mot Timrå

AIK och Västerås är vidare till kvartsfinal i kvalet till SHL efter 2–0 i matcher mot Tingsryd respektive Almtuna. För AIK väntar nu grundseriens överlägsna vinnare. –Timrå är laget att slå i den här ligan, säger AIK:s tränare Anton Blomqvist till C More.

Max Lindholm och AIK är vidare till kvartsfinal i SHL-kvalet. Arkivbild.

Ishockey2021-03-19 21:43

När Leon Lerebäck drog på sig ett matchstraff i inledningen av den andra perioden var det början på slutet för Tingsryd borta mot AIK.

Då hade gästerna precis reducerat till 1–3 och var på gång. I stället blev det fem minuters spel i numerärt underläge, vilket AIK utnyttjade. Anton Holm satte 4–1 i spel fem mot fyra, och Nicklas Heinerö petade in 5–1 strax efter att Tingsryd blivit fulltaligt.

Dramatisk avslutning

Tredje perioden blev dock mer dramatisk än väntat.

Med två mål på drygt tre minuter skapades viss spänning, och när Ludvig Elvenes sedan stänkte upp 4–5-pucken i bortre krysset återstod fyra spännande minuter av matchen.

Men AIK red ut stormen och när Max Lindholm satte sitt andra mål för matchen till 6–4 med mindre än en minut kvar, var säsongen över för Tingsryd.

Västerås är också vidare till kvartsfinal efter två raka segrar. Efter att ha vunnit onsdagens hemmamatch mot Almtuna efter förlängning, blev det den här gången seger redan efter ordinarie tid.

Stor matchvinnare blev Jimmie Jansson som satte det viktiga 2–1-målet i numerärt överläge, med drygt tio minuter kvar att spela. Fredrik Johansson fastställde sedan slutresultatet till 3–1 i tom kasse.

I kvartsfinalerna kliver nu de sex främsta lagen från grundserien in i handlingen.

"Förväntar mig semifinal"

Det högst rankade laget, seriesegraren Timrå, fick välja motståndare först och valet föll på AIK.

Timrå vann grundserien i överlägsen stil, med poängaligavinnaren Jonathan Dahlén i spetsen. AIK:s tränare Anton Blomqvist säger trots det:

– Jag förväntar mig att vi ska gå till semifinal, säger Blomqvist till C More.

– Timrå är laget att slå i den här ligan. De har varit det bästa laget över tid och har den absolut bästa spelaren i den här ligan. Så det kommer att bli en utmaning för oss.

Tabelltvåan Bik Karlskoga valde Västerås i kvartsfinalen, Björklövens tar sig an Mora medan Södertälje därför automatiskt får Västervik på sin lott.