AIK-fansen uppmanar till derbybojkott – "Står enade"

Det första ishockeyderbyt i Stockholm på många år närmar sig. Då har AIK valt att stoppa bortasupportrar. AIK-supportrarna är dock inte nöjda med beslutet – och uppmanar nu till derbybojkott.

Samtliga AIK-supportergrupper uppmanar till bojkott av derbyt mot Djurgården i hockeyallsvenskan. Arkivbild.

Samtliga AIK-supportergrupper uppmanar till bojkott av derbyt mot Djurgården i hockeyallsvenskan. Arkivbild.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Ishockey2022-10-21 12:39

Det är den 2 november som AIK tar emot Djurgården i hockeyallsvenskan på Avicii arena. Men det blir alltså utan sektioner dedikerade till Djurgårdens bortasupportrar.

AIK skriver på sin hemsida att beslutet grundar sig i den senaste tidens läktarincidenter sett ur ett säkerhetsperspektiv.

"Vi har uppmärksammat ett ökat antal incidenter på landets olika idrottsarenor och anser att det med det nya rådande säkerhetsläget inte är säkert att genomföra matchen på Avicii arena med supportrar från båda lagen närvarande", skriver AIK på sin hemsida.

AIK-supportrarna missnöjda

Nu reagerar AIK:s supportrar på beslutet – och uppmanar till derbybojkott.

”Det här är ett av väldigt många supporterfientliga beslut som AIK Hockey har tagit senaste åren. På grund av AIK Hockeys uppenbart supporterfientliga agerande och deras totala haveri när det häller kommunikation så uppmanar nu samtliga av klubbens supporterföreningar såväl organiserade som icke organiserade att bojkotta derbyt", skriver Allmänna Supporterklubben (ASK) på Twitter.

ASK är även kritiska till att beslutet tas bara tolv dagar innan derbyt.

Därtill uppger man att bojkotten kan hävas – om AIK häver sitt beslut om att stoppa bortasupportrar.

"Vi må vara två rivaliserande klubbar, men i frågor som dessa står vi enade”, skriver ASK.

Beslutet gäller tillsvidare.

"Olyckligt beslut"

Även Djurgården har reagerat på AIK:s beslut.

"Vi anser att det är ett olyckligt beslut som går i en helt annan riktning än vad båda klubbarna hittills arbetat för, det vill säga att kunna genomföra derbyn med både hemma- och bortapublik", skriver Djurgården på sin hemsida.

Djurgården skriver även att man planerar för närvarande bortasupportrar i deras hemmamatcher.

"Det gäller även AIK Hockeys supportrar."

Djurgården skriver vidare:

"Djurgården Hockey är ödmjuka inför derbymatchernas utmaningar och vi anpassar organisation, logistik och planering utifrån matchernas karaktär och kommer att ta höjd för och vidta de åtgärder som krävs för att ge oss bästa möjliga förutsättningar för att genomföra ett tryggt och säkert ishockeyarrangemang. Skulle förutsättningarna drastiskt ändras så får vi ta ställning till det där och då."

Djurgården och AIK kommer att mötas den 27 december med Djurgården som hemmalag och den 29 december med AIK som hemmalag. Djurgården kommer arrangera den sista hemmamatchen den 22 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!