Åhmans storspel nollade Modo

Succénykomlingen Modo visade upp ett piggt spel även borta mot regerande svenska mästaren. Växjös målvakt Adam Åhman stoppade dock samtliga 33 skott som gästerna skickade mot hans kasse. –Skönt att kunna göra en bra match, säger Åhman efter Växjös 1–0-seger.

Växjös Adam Åhman höll nollan i segermatchen mot Modo, 1–0.

Växjös Adam Åhman höll nollan i segermatchen mot Modo, 1–0.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2023-10-19 21:31

Vårens SM-vinnare Växjö kom till spel med en enda seger som facit från lagets fem senaste matcher. Marcus Sylvegård ordnade ett tidigt ledningsmål, men utöver den vackra fullträffen visade inte smålänningarna några takter som skvallrade om återfunnen guldform.

Modo såg klart piggare ut, men till skillnad från Växjö lyckades inte gästerna sätta något avtryck i målprotokollet.

– Man får ge dem hur de spelar ishockey. De har kommit upp i ligan och har ett fint spel, ett jättebra hockeylag, berömmer Adam Åhman.

Modobacken Pontus Näsén var förstås besviken över att laget inte lyckades spräcka Åhmans nolla.

– Vi gjorde kanske en bra bortamatch, men det saknades något mål, säger Näsén.

Bara sekunder in i den tredje perioden var Modo ytterst nära att kvittera, men Adam Åhman lyckades med möda och besvär lägga sin plockhandske på pucken. I jakten på ett kvitteringsmål chansade ett redan offensivt spelande Modo ännu mer framåt, vilket öppnade upp ytor för ett flertal vassa spelvändningar från Växjös sida.

Gåtfull räddning

Modos allra bästa chans kom i matchens slutskede, men på något gåtfullt sätt lyckades Adam Åhman rädda även den pucken.

– Det var väl den som jag kanske hade minst koll på, men på något sätt fanns instinkten där och lite turligt tog jag den. Det var en sådan kväll, säger Växjömålvakten.

Såväl under vårens SM-slutspel som under höstens serieupptakt har Åhman stått i skuggan av Växjös finländske landslagsmålvakt Emil Larmi.

– Vi har tajt matchschema (förutom SHL även CHL) och jag har fått spela lite matcher. Det är klart att det blir lättare att hitta det man vill göra, säger Adam Åhman efter säsongens andra framträdande i SHL.

Ett flertal meriterande segrar på hemmais i Örnsköldsvik gör att Modo för närvarande tillhör SHL-tabellens övre halva.

– Jag tycker vi har spelat bra. Vi spelar efter vår matchplan och håller oss fortsatt ödmjuka, säger Pontus Näsén.

Oskarshamn nästa

På bortais väntar dock laget på sin första fullpoängare. Nästa chans kommer redan på lördag, då lagets pågående turné i södra Sverige rullar vidare till Oskarshamn. För förre Oskarshamnsspelaren Pontus Näsén blir den kvällen speciell.

– Det ska bli roligt. En lördag, säkert fullsatt och bra stämning, säger Modobacken.

TT: Läge för er att ta första trean på bortaplan?

– Det hade varit roligt.

Under torsdagskvällen hedrades de svenska fotbollssupportrarna som mördades i Bryssel med en tyst minut på SHL-arenorna. I Växjö bar många åskådare svensk landslagströja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!