Agnew sköt Leksand till SM-slutspel

Leksand är som sista lag klart för SM-slutspelet i ishockey. AIK får kvala för att hänga kvar i SDHL. Lindsey Agnews 1–0-mål beseglade ödet för de två lagen.

Leksands damer är klara för SM-slutspel. Arkivbild.

Ishockey2022-03-09 21:27

En minut och 43 sekunder in i den andra perioden kom det så viktiga målet för hemmalaget Leksand. Kanadensiskan Lindsey Agnew tog några skär in i offensiv zon och AIK-försvaret borde med facit i hand inte ha låtit henne göra det så ostört.

Agnew lade pucken till rätta och slängde i väg ett handledsskott som AIK-målvakten Minatsu Murase inte kunde stoppa. Det betydde 1–0 – och mer än så, skulle det visa sig.

AIK visste att en förlust skulle innebära att slutspelsplatsen var förlorad. Leksand gick in i matchen som nästjumbo, på kvalplats, men behövde bara en seger för att passera Solnalaget upp på åttonde plats.

Och hur mycket AIK än försökte fick de aldrig till någon kvittering. Leksands Amanda Johansson stoppade alla 38 AIK-skott, och såg till att skicka sitt lag till SM-slutspel. AIK får samtidigt, tillsammans med klara jumbon Göteborg, fokusera på kval för att undvika nedflyttning.

SDHL:s grundserie skulle egentligen ha varit slut redan. Men ett coronautbrott i Leksand ledde till att lagets tre avslutande matcher sköts upp till den här veckan.

En återstår, borta mot Modo på lördag. Ytterligare en seger där skulle göra att Leksand också går förbi SDE i tabellen, och laget undviker i så fall överlägsna grundserievinnaren Brynäs i kvartsfinal.