19-åringens kyla förde Växjö till matchboll

Ett vackert mål av unge forwarden Victor Stjernborg gav Växjö kommando i semifinalen mot Frölunda. 3–2 betyder att smålänningarna nu är en seger från deltagande i klubbens fjärde SM-final. –Vi kom ut i tredje perioden och fick lite energi, säger Stjernborg efter segern.

Växjös Robert Rosén och målskytten Victor Stjernborg jublar över målet mot Frölunda.

Ishockey2023-04-08 17:35

Drygt sex minuter in i matchen placerade Tobias Rieder, under en avvaktande Frölundautvisning, in 1–0 till Växjö. När Frölunda fick sin chans i numerärt dröjde det bara sju sekunder tills Jacob Nilsson tryckte in kvitteringspucken.

En stund senare gjorde Frölundabacken Filip Hasa det mål som visade sig bli andra periodens enda.

Tog time out

Växjötränaren Jörgen Jönsson responderade omgående på Frölundas ledningsmål genom att begära time out och där dela ut instruktionerna ”lösa varje situation för sig” samt ”släppa ned axlarna”.

– Vi snackade om att inte sluta tro på det och spela vårt spel, säger Victor Stjernborg.

Effekten av Jönssons direktiv märktes av i form av ett piggare hemmalag som började tillbringa mer tid i anfallszon. Kvitteringsjakten fick dock ett abrupt avbrott när smålänningarnas Glenn Gustafsson tilldömdes matchstraff, efter ett boxningsslag som sänkte motståndaren Erik Borg.

"Funkade denna gången"

I början av den tredje perioden blev det Växjö för hela slanten. Manuel Ågren fick fatt i en sargretur och 2–2 var ett faktum. Drygt två minuter senare avslutade Victor Stjernborg ett vackert anfall genom att kyligt göra Växjös tredje mål denna påskafton.

– Jag försökte trä upp den, det funkade denna gången, berättar Stjernborg för TT.

– Vi hittade några gyllene minuter i början på tredje perioden, säger Jörgen Jönsson.

Lundqvist fick matchstraff

Med 8.21 kvar av den tredje perioden tilldömdes Frölundas kapten Joel Lundqvist matchstraff efter att ha utdelat en smäll mot Robert Roséns huvud.

– Jag hoppas båda (Glenn Gustafsson samt Lundqvist) får spela vidare, sade Roger Rönnberg och fick medhåll av Jörgen Jönsson. De båda tränarna besvarade sedan följdfrågor om matchstraffen med orden ”tycker det var en bra match”.

Växjö släppte sedan aldrig in Frölunda i matchen.

– Surt att sitta här med en förlust, säger Rönnberg.

Om inte Växjö lyckas vinna i Scandinavium, Göteborg, på måndag väntar en sjunde, och avgörande, match i Småland kommande onsdag.

– Jag känner mig ganska lugn och självsäker, vi kommer att bjuda upp till kamp, säger Roger Rönnberg.