15 frågor till VH-tränaren

Halva serien är spelad. Vimmerby Hockey är trea inför "omstarten" mot HC Dalen på fredag. Vi tog ett längre snack med tränaren Phil Horsky om hans tankar så här långt. 15 frågor, 15 svar.

Glädje. Vimmerby är trea inför omstarten och har vunnit mycket matcher under hösten.

Glädje. Vimmerby är trea inför omstarten och har vunnit mycket matcher under hösten.

Foto: Roelof Stroetinga

Ishockey2018-11-01 06:45

1) Vad har varit bra hittills?

– Det är mycket som har varit bra. Det har hänt mycket sedan första tiden i augusti. Vi ska vara stolta över hur långt vi kommit i lagspelet. Det bästa har varit lagspelet utan puck, disciplinen i försvarsspelet, vårt boxplay och att vi har en bra struktur.

– Jag visste att det skulle bli en utmaning att försöka förbättra spelet på bortaplan och andraperioderna. Det sägs att andraperioderna är en avspegling hur attityden är i ett lag. Mycket sitter i huvudet. Vi har jobbat hårt med den biten och hur vi ska ta oss an de "stora" matcherna.

2) Vad har varit mindre bra hittills?

– Jag kan vara kritisk, det vet du. Men jag är verkligen nöjd med det mesta. Jag är imponerad av nivån i serien. För att vinna och hänga med måste vi vara på tårna i varje match. Det är hela tiden en process.

– Det vi kan förbättra och som vi ska jobba med nu är vårt spel i powerplay. En annan sak är att få killarna att ha ett bättre driv mot kassen. Vi tränar och pratar om det varje träning. Jag vill att de ska skjuta, skjuta, skjuta. Här i Sverige är det lite typiskt att passa istället för att ta chansen att avsluta själv när det är läge.

3) Har ni någon typisk målskytt i laget?

– Vi har flera, som Måns (Carlsson) och Martin (Pärna). Den som kanske är den mest utpräglade målskytten är ändå Christian Blomqvist. Han har instinkten.

4) Är det någon spelare du är extra nöjd med så här långt?

– Många, den som utvecklats mest är nog Oscar Gustafsson. Han lyssnar, är mottaglig, tar till sig vad man säger och gör det bra på extraträningarna. Det är kul att se hans utveckling.

5) Har du själv utvecklats som tränare under den här tiden i VH?

– När jag gick in i det här så ville jag bli bättre på att ha individuella samtal och bli bättre på video. Det tycker jag att jag lyckats med.

6) Du lägger ner mycket tid på att titta på video. Hur mycket tid lägger du ner egentligen?

– Mycket. Väldigt mycket. Jag har erfarenhet av det sedan tidigare och har jobbat som videocoach på landslagsnivå. Video är ett fantastiskt verktyg.

– Innan våra matcher så förmedlar jag en videosnutt på fem minuter om motståndarna. Vad deras styrkor och svagheter är. Jag tittar alltid på motståndarnas sista hemmamatch och bortamatch. När det är gjort visar jag en video för spelarna om våra matcher. Det är klart att det blir många timmar i veckan. Hur många vet jag inte faktiskt inte riktigt. Jag är van vid det.

– Jag ska inte säga att jag älskar jobbet med video, men jag älskar att se resultatet och att killarna gillar det och de blir bättre hockeyspelare av det.

7) Planering och att komma väl förberedd verkar vara nycklar i Phil Horskys tränarskap. Hur pass viktigt är det?

– Vi kan bara lyckas om vi är toppförberedda inför varje match, varje träning. Killarna vet att varje pass har en mening. Vi försöker att inte lämna något åt slumpen. De vet att det inte går att "sova" en enda träning.

8) Det sägs att du ganska ofta besöker andra klubbar för att få nya tankar och idéer. Är det så?

– Ja, jag brukar åka och titta när Linköping, Växjö och Västervik tränar. Jag är så nyfiken av att hela tiden vilja lära mig mer. Min ambition är att ständigt vilja bli bättre. Jag älskar att hitta nya idéer, åka på studiebesök och få det där lilla extra.

Phil Horsky ger här ett tydligt exempel på hans iver och ambition att utvecklas som hockeytränare:

– När VM spelades i Stockholm såg jag varje träning och match med de olika lagen i två veckor.

9) Hur långt vill du nå som tränare?

– Jag vill träna ett lag i SHL. Det är min ambition. Men Vimmerby är ett bra steg och jag trivs bra här.

10) Vad är din styrka som hockeytränare?

– Jag känner mig trygg i det taktiska och tekniska. Många kanske inte tror det, men jag är empatisk. Mycket handlar om relationer. Jag bryr mig om hur individen och laget känner sig.

Jag vill se individuell utveckling hos varje spelare och att de ska våga gå utanför sina komfortzoner.

11) Hur bra är VH?

– Vimmerby har gått starkt de senaste åren. Vi är med i racet nu också. Men vi måste vara desperata i varje match för att lyckas. Den enda gången vi inte varit det hittills är den mot Halmstad. Man ska också veta att det är jättesvårt att ta sig till Allettan. Hur svårt det är kanske inte folk förstår och inser. Det är väldigt många skickliga lag i den här serien.

12) Behöver truppen förstärkas för att det ska gå riktigt, riktigt bra?

– Ja, så är det. Det skulle behövas få in några spelare. Nu får vi in Martin Jönsson (senast i Nässjö), men för hur länge får vi se. Det går inte att utgå från att vi inte får några skador i truppen, men jag tycker att Sportgruppen gör ett fint jobb.

13) Vilket lag är det bästa ni mött i serien?

– Jag säger tre lag: Halmstad, för att de var så desperata. Dalen för att de var så rutinerade. Och så Kristianstad, ett lag som har det mesta.

14) Kommer ni jobba med några särskilda detaljer andra halvan av serien?

– Vi har ändrat lite i spelsystemet, skruvat lite här och där. Den stora ändringen är att vi kommer jobba på ett lite annat sätt i styrspelet.

15) Har du några andra tränare du utbyter tankar och idéer med?

– Jag pratar mycket med Tommy Samuelsson i Skellefteå och så Anders Olsson, som just nu tränar ett lag i Schweiz. De är mina bollplank.

VH-tränaren Phil Horsky har gett ett stort avtryck under sin korta tid i klubben. Här ger han sin syn på säsongen så här långt.
VH-tränaren Phil Horsky har gett ett stort avtryck under sin korta tid i klubben. Här ger han sin syn på säsongen så här långt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om