VM-guld igen – efter svensk målchock i finalen

En blågul chocköppning avgjorde VM-finalen i innebandy. Sverige hade 6–0 efter en period och besegrade till slut Finland med 6–4. Guldet var Sveriges nionde raka i VM.

Maja Viström glänste i VM-finalen. Arkivbild.

Innebandy2023-12-10 14:03

Sverige har fått slita hårt för sina senaste VM-guld – fyra finaler i rad har varit oavgjorda vid full tid och avgjorts först efter sudden death eller straffar.

Söndagens final i Singapore fick en helt annan karaktär. Matchen var bara 31 sekunder gammal när Maja Viström skickade in 1–0 efter att ha snott åt sig en finländsk felpassning.

Finland fortsatte tamt, samtidigt som Sverige hade gasen i botten. Moa Tschöp, Lisa Carlsson och Amanda Delgado Johansson utökade ledningen innan Viström hittade nätet igen.

"Grymt bra period"

Viström hade lekstuga och fintade bort ett par finländskor innan hon läckert prickade in 5–0 i bortre krysset. Innan första perioden var över hann också Ellen Rasmussen göra 6–0.

– Vi har snackat väldigt mycket om att vi vill komma upp i högstanivå och det gör vi i första perioden. Sedan kan vi inte riktigt hålla i det. Men absolut, det är en grymt bra period. Det är den som absolut leder oss till guldet, säger Wilma Johansson, turneringens poängdrottning, till SVT.

Finland, som har två VM-guld från 1999 och 2001, börjar bli en van finalförlorare. Vid Sveriges nio raka guld från och med 2007 har det varit finländskt motstånd i sju av finalerna.

Nu lyckades Finland spräcka den blågula nollan i slutet av andra perioden och när reduceringarna fortsatte att trilla in i slutperioden blev det faktiskt lite spännande.

Förbundskaptenen lämnar

Finlands 4–6 kom med mer än tre minuter kvar att spela, men några fler mål blev det inte.

– Vi är så jävla bra. Det är otroligt bra lagsammanhållning och vi trivs med varandra. Det är bara skitroligt, säger Wilma Johansson.

För Sveriges förbundskapten Åsa Karlsson blev VM i Singapore ett perfekt slut innan hon snart lämnar jobbet. Hon tillträdde 2018 och har tagit tre av tre möjliga VM-guld.